Friese basisscholen voeren actie tegen wet

Ruim 180 christelijke basisscholen in Friesland protesteren volgende week tegen de Wet werk en zekerheid. Klassen worden naar huis gestuurd of samengevoegd. "We houden niet van actievoeren, maar soms is er geen andere mogelijkheid", zegt Jan Sijtsema, voorzitter van de cooeperatie CBO Fryslan.

De Wet werk en zekerheid zorgt, volgens Sijtsema, voor problemen met de vervanging. Invallers moeten namelijk veel sneller een vast contract krijgen. Ze moeten na vier keer binnen twee jaar invallen zonder een tussenliggende periode van zes maanden een vast dienstverband krijgen.

"Invallers zeggen: voor een dag kom ik niet", zegt Sijtsema van CBO Fryslan. "Ze willen alleen langdurige vervangingen doen, bijvoorbeeld bij zwangerschappen. Val je een dag in, dan wordt dat namelijk gezien als een tijdelijk contract. Invalkrachten zijn ook niet blij met de wet." Basisscholen hebben, door leerlingkrimp, niet de financiele positie om alle vervangers in vaste dienst te nemen.

Gevolgen

De problemen spelen vooral in landelijke gebieden. "Een leerkracht uit Dokkum gaat niet naar Sneek voor een halve dag invallen", zegt Sijtsema. Van 7 tot 11 maart doen de Friese scholen alsof de wet al is ingevoerd om de gevolgen te laten zien. "We hebben alle ouders op de hoogte gebracht en proberen de groepen samen te voegen of op te laten vangen door ambulante medewerkers."

"Er moet op korte termijn een oplossing komen", zegt Sijtsema. "We kunnen wachten tot de wet is ingevoerd, maar dan kan er niets meer aan worden veranderd. We staan open voor overleg."

De oplossing die Sijtsema ziet is het werken met vervangingspools waar vaste leerkrachten inzitten, maar dat lost probleem niet op. "Wij willen dat minister Lodewijk Asscher een uitzondering maakt voor het basisonderwijs."

Belemmering

Sijtsema krijgt steun van de PO-raad, de organisatie die de schoolbesturen in het primair onderwijs vertegenwoordigt. Onlangs zei de raad in de Tweede Kamer dat de Wwz een belemmering is bij vervanging. De raad wil af van de regel die bepaalt dat vervangers na vier keer invallen een vast contract moeten krijgen. `Bij een griepgolf is het nodig dat veel extra leerkrachten beschikbaar zijn om in te vallen op tijdelijke basis. De Wwz is hiervoor een belemmering.'

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen schrijft vandaag dat er geen uitzondering moet komen op de Wwz voor het primair onderwijs. Ook personeelsleden in het po hebben recht op zekerheid, volgens Verheggen. Ze is verbaasd over de reactie van de PO-raad, zeker omdat het overleg aan de cao-tafel moet plaatsvinden. `Er zijn al veel goede oplossingen mogelijk die recht doen aan de eigenheid van de sector', aldus Verheggen. Ze wijst op de positieve ervaringen met transfercentra en vervangingspools.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet eerder al weten dat hij zijn flexwet niet aanpast. Schoolbesturen hebben genoeg mogelijkheden om werknemers flexibel in te zetten.

Lees hieronder de AOb-brief over de Wet werk en zekerheid die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Zie het origineel.