Bewoners tegen 'tijdelijk' parkeren op stoep Van Woustraat

Persbericht

Bewoners tegen 'tijdelijk' parkeren op stoep Van Woustraat.

Het stadsdeel wil 70 tijdelijke parkeerplaatsen aanleggen op de stoep van de Van Woustraat. Als de nog te bouwen parkeergarage onder het Willibrordusplein klaar is verdwijnen ze weer. Bewoners zijn tegen het parkeren op de stoep. Het is gevaarlijk voor fietsers en de stoep wordt te smal. Ook vrezen ze dat de parkeerplaatsen niet tijdelijk zijn. De bouw van de parkeergarage is nog niet zeker.

De 70 tijdelijke parkeerplaatsen op de stoep zijn een gedeeltelijke compensatie voor de plaatsen die bij de herinrichting van de Van Woustraat verdwijnen. Als de parkeergarage onder het Willibrordusplein (bij de Ceintuurbaan) klaar is worden de tijdelijke parkeerplaatsen opgeheven. Of de aanleg van de garage haalbaar is wordt pas duidelijk in de tweede helft van dit jaar. Bewoners vinden het onbegrijpelijk dat de plannen van het stadsdeel zijn gebaseerd op een garage waarvan de haalbaarheid nog niet is vastgesteld.

Parkeren op de stoep maakt de straat onveiliger, dat vindt ook de Centrale Verkeerscommissie. Auto's moeten de fietsstrook kruisen om op de stoep te kunnen parkeren. Fietsers moeten dan uitwijken naar het weggedeelte waar auto's en de tram rijden

Bewoners begrijpen niet waarom het stadsdeel ingaat tegen het gemeentelijke verkeersbeleid. Volgens de Mobiliteits Aanpak Amsterdam moeten fietsers en voetgangers bij de herinrichting van de Van Woustraat prioriteit krijgen want de Van Woustraat is onderdeel van het Hoofdnet Fiets en Voetganger.

Op 8 maart worden de plannen van het stadsdeel besproken in de Commissie Leefomgeving en Economie. Bewoners maken gebruik van hun inspreekrecht. Ze willen niet dat auto's op de stoep parkeren. Ze vragen het stadsdeel dringend een andere oplossing te zoeken voor het verlies van parkeerplaatsen dat bij de herinrichting van de Van Woustraat ontstaat.

Bewoners hebben vele alternatieven aangereikt om de bestaande en toekomstige situatie te verbeteren, maar tot op heden maakt het stadsdeel daar geen gebruik. Het volhardt in het voorgenomen beleid dat ten koste gaat van de verkeersveiligheid.