Waterschapsbelasting moet eerlijker, vindt 50PLUS

50PLUS in de Tweede Kamer wil een eerlijker systeem voor het berekenen van kosten van waterzuivering. Bij een onafhankelijk onderzoek hiervoor moet de mogelijkheid van belasten op basis van verbruikt water of belasten op basis van het daadwerkelijke aantal personen per huishouden betrokken worden.

50PLUS vindt dat de kosten van de waterzuivering eerlijker verdeeld moeten worden. Het berekenen van de kosten van waterzuivering op basis van daadwerkelijk verbruik motiveert ook tot zuinig gebruik van drinkwater, stelt 50PLUS.

De 50PLUS-fractie staat ook kritisch tegenover de forse verschillen tussen de tarieven van de diverse waterschappen. Zij heeft daarover op 7 maart vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

De waterschapsbelasting voor burgers wordt berekend in vervuilingseenheden. Een eenpersoonshuishouden wordt aangeslagen voor 1 vervuilingseenheid. Een tweepersoons huishouden echter krijgt een belastingaanslag voor 3 (drie) vervuilingseenheden, net zoals huishoudens met bijvoorbeeld 6 personen. 50PLUS vindt dat niet eerlijk. Een vervuilingseenheid is immers gebaseerd op een gemiddelde vervuiling per persoon. De politieke partij heeft minister Melanie Schultz van Haegen gevraagd onderzoek te doen naar een eerlijker systeem.

50PLUS - dat vertegenwoordigd is in 23 waterschappen in Nederland - staat ook kritisch tegenover de forse en groeiende tariefverschillen tussen de diverse waterschappen. Het onderscheid tussen het laagste en hoogste tarief is in 2016 opgelopen tot liefst EUR 47,86 per vervuilingseenheid. In het ene waterschap daalt de belastingdruk voor een meerpersoonshuishouden met een eigen woning van 200.000 euro met 1,1 procent, in een ander waterschap stijgt dat met 3,2 procent.