African Fine Coffee Association bekroont koffie van programma Vredes..


Datum: 07 maart 2016

Coffee

Deze prijs begunstigt de exportvoorwaarden op de mondiale markt aan winstgevende prijzen, die beduidend hoger liggen dan de prijzen die de lokale kopers betaalden voor de aanvang van het programma. Zo draagt dit programma bij aan een aanzienlijke verbetering van het inkomen van familiale
landbouwers. Ook wil het programma helpen structurele veranderingen teweeg te brengen in de koffiesector, zowel in het nationaal beleid als in het organiseren van de structuur op nationaal niveau door de Confederation Nationale des Producteurs Agricoles du Congo.

Vredeseilanden en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking bereiken sneller dan verwacht belangrijke resultaten in de koffie-filiere in DR Congo. Belgie financiert het programma 2014-2016 van Vredeseilanden in Congo. Dit programma voorziet de ondersteuning van koffieproducenten en cooeperatieven
in de regio van de Grote Meren, regio geteisterd door slepende gewapende conflicten. De fragilisering van deze regio heeft de prijs die de producenten kunnen bekomen voor hun oogst echter gekelderd. De koffieboeren zijn afhankelijk van tussenpersonen die hun koffie verkopen zonder daar
tegenover enige dienstverlening aan te bieden. Zij verlenen enkel kredieten tegen woekerrentes. De hoeveelheid koffie die via officiele kanalen geexporteerd wordt is gedaald tot 1/10de van de capaciteit. Daarbovenop heeft de Congolese koffie geen goede reputatie meer en de koffieproducenten
van kwaliteitskoffie worden niet genoeg beloond omdat ze geen directe toegang hebben tot de internationale markt.

In het kader van het programma heeft Vredeseilanden onder meer micro-wasstations geinstalleerd bij cooperatieven in Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Ituri en procedures ingevoerd om te komen tot de productie van gourmetkoffie voor export. Deze koffie is een arabicakoffie van de hoogste kwaliteit. De
productiviteit werd verbeterd door nieuwe koffiestruiken te planten. De meest geschikte koffievarieteiten worden in plantkwekerijen gekweekt en verdeeld onder de boeren. Door het oprichten van "Farmer Field Schools" wordt de kennis van de beste boeren overgedragen op hun collega's. De
gemiddelde productiviteit kan zo meer dan verdubbeld worden door het invoeren van Goede Landbouwpraktijken zoals het aanwenden van eigen geproduceerde compost (op basis van koffiepulp en ander organisch materiaal), planten van schaduwbomen en het tegengaan van erosie. De koffieproductie in
deze regio in DR Congo is nog niet Bio-gecertificeerd, maar dit wordt overwogen. Er worden nauwelijks chemische hulpstoffen (meststoffen, herbiciden of pesticiden) aangewend, dus is een certificatie relatief eenvoudig te realiseren.

De kwaliteit overtrof alle verwachtingen, de producten van de twee cooeperatieven sleepten immers 4 van de 5 prijzen in de wacht op de DR Congo Taste of Harvest Competition. Het evenement vond plaats van 12 tot 14 januari 2016 in Kampala, Oeganda onder het voorzitterschap van Faith Asaji,
cooerdinator bij AFCA, internationaal experte en aankoper Sofie Nys van 32 Cup en een team van vijf Oegandese ervaren koffieproevers.

Klik hierExterne link voor meer informatie.

Foto: (c) Boris Godfroid - Vredeseilanden