Kennisdag slootbeheer en biodiversiteit -- KNAW


Datum:
1 april 2016 van 10:00 tot 16:30 uur
Locatie:
NIOO-KNAW, Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen
Voeg toe:
vCal iCal

Slootsystemen zijn in Nederland, met een lengte van meer dan 300.000 km, een belangrijk leefgebied voor aquatische planten en dieren. Voor goed beheer hiervan is begrip nodig van biodiversiteit en het ruimtelijke aspect van de ecologie van sloten. Op 1 april organiseren het NIOO en Watersnip
Advies een kennisdag.

kennisdag slootbeheer 20160401 foto watersnip adviesDe kennisdag `Aquatische biodiversiteit in slootnetwerken: Ruimtelijke patronen en processen met implicaties voor beheer' vindt plaats in het kader van het NWO Biodiversiteit Werkt-project Development of effective strategies for the
conservation and development of landscapewide aquatic biodiversity in agricultural areas.

Op de kennisdag wordt een koppeling gemaakt tussen het beheer van slootsystemen en wetenschappelijke kennis. Hierbij gaat bijzondere aandacht uit naar het ruimtelijke aspect van biodiversiteit, en naar de vraag hoe kennis van sturende processen kan worden verworven en aangewend bij
slootbeheer.

Programma

Het ochtendprogramma richt zich op het overbrengen van wetenschappelijke kennis op beleidsmakers en beheerders. In de middag wordt in groepen gediscussieerd over het benutten van kennis en inzichten in beheer en beleid. De discussie vindt plaats aan de hand van drie hoofdvragen:

* Welke rol kan de gepresenteerde kennis spelen in het praktische beheer en de inrichting van slootsystemen? Voor wie is deze kennis bruikbaar? Hoe kan deze kennis beter worden vertaald naar en toegepast door beheerders?
* Wat zijn de prangende kennislacunes met betrekking tot het beheer van biodiversiteit in sloten? Waar moeten de prioriteiten liggen voor toekomstig onderzoek?
* Wordt de beschikbare ecologische kennis over slootsystemen voldoende toegepast bij beheer en inrichting? Welke factoren bemoeilijken het in de praktijk brengen ervan (bijvoorbeeld regelgeving, budgettaire beperkingen).

Aanmelden

Aanmelden voor de kennisdag is verplicht. In verband met de zaalgrootte is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (max. 75). Bij overschrijding van het aantal beschikbare plaatsen zal het moment van aanmelding bepalend zijn voor wie kan deelnemen.

Aanmelden kan online via het registratieformulier. De uiterste inschrijfdatum is vrijdag 11 maart.