VNL: sluit de grenzen voor asielzoekers

03/03/2016

Voorzitter, de Australische oud-premier Tony Abbott zei eerder tegen de Europese landen: "Als jullie de grenzen niet dichtgooien, betalen jullie een afschuwelijke prijs." Zijn woorden zijn helaas werkelijkheid geworden. Europa kraakt.

Dat het kabinet blijft vasthouden aan Schengen en het opengrenzenbeleid is naief en gevaarlijk. Het leidt tot ontwrichting van de samenleving en zelfs het binnenhalen van oorlogsmisdadigers. Rutte II is een gevaar voor Nederland.

Voorzitter, volgens NAVO-generaal Breedlove verspreidt ISIS zich als kanker onder de asielstroom. Dit kabinet heeft tientallen Syrische oorlogsmisdadigers ons land binnengelaten. En het wil deze figuren niet eens vast- of uitzetten. Het kabinet speelt zo spelletjes met de nationale veiligheid. Kan de staatssecretaris uitsluiten dat het hier om IS-strijders gaat? Waarom worden deze oorlogsmisdadigers niet volgens de Dublin-verordening teruggestuurd naar de landen waar zij Europa binnenkwamen? En hoe is het mogelijk dat zij niet worden opgepakt, gezien de dreiging voor de openbare orde? Graag een reactie.

Dan voorzitter, het uitzetbeleid van dit kabinet. Uit recente cijfers blijkt dat van de 215 gevallen om illegale Marokkanen uit te zetten er op z'n hoogst 5 daadwerkelijk gedwongen zijn teruggekeerd. Wat gaat het kabinet doen om deze failliete regeling eindelijk te laten werken?

Voorzitter, van de Groene Draeck tot de Teeven-deal en van de MH17 tot de EU-naheffing, dit kabinet verdraait, verdoezelt en verduistert. Ook over de asielcijfers vertelde premier Rutte de Kamer niet de waarheid. Overheden werken wel degelijk met het scenario dat er bijna 94.000 asielzoekers naar ons land komen.

Het mag duidelijk zijn: de VVD bezigt stoere rechtse praatjes voor de buehne, maar voert in werkelijkheid het PvdA-asielbeleid uit. En de burgers zijn de klos. Hun zorgen over de enorme asielinstroom worden niet serieus genomen.

Ook de staatssecretaris zette de Kamer op het verkeerde been. Zijn ministerie hanteert intern al langer de prognose van bijna 94.000 asielzoekers, terwijl in Kamerbrieven enkel het getal van 58.000 terugkwam. Hoe is dit mogelijk? En wat betekent dit voor het totale kostenplaatje? Graag een reactie.

Voorzitter, in de eerste paar maanden van 2016 zijn al 121.000 migranten via Griekenland binnengekomen. Een jaar eerder was dit nog 4.500. Het laat zien dat, ondanks de woorden van premier Rutte, de instroom niet wordt verminderd, maar juist fors toeneemt. En het wordt nog erger aangezien de EU honderdduizenden asielzoekers legaal wil laten overkomen uit Turkije. Het krankzinnige plan van de PvdA om honderden asielzoekers per dag de EU binnen te vliegen, als teken van goede wil naar Turkije, tekent het totale gebrek aan realiteitszin bij deze partij.

Voorzitter, laten we gewoon eerlijk zijn. De EU en de verdragen van Schengen en Dublin zijn mislukt. De enige oplossing voor de asielcrisis is herinvoering van grenscontroles en opvang enkel in de regio.

VNL sluit zich aan bij het gezonde realisme van de Oost-Europese landen. Niet Brussel, maar de lidstaten bepalen zelf wie zij toelaten en met wie zij willen samenleven.

Voorzitter, het Duitse collectieve schuldgevoel is de nagel aan de doodskist van Europa. Bondskanselier Merkel is de weg totaal kwijt. Zij heeft ons continent in brand gezet. Wij zeggen daarom tegen het kabinet: Neem eindelijk afstand van dit dwaze beleid. Sluit de grenzen voor de asielinstroom en pak de regie terug.

Dank u wel.