Asscher wil praten over knelpunten flexwet

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken staat open voor een gesprek over knelpunten aan zijn Wet werk en zekerheid. Dat zei hij vorige week in een statement, aldus zijn woordvoerder.

De PO-raad, die de schoolbesturen in het primair onderwijs vertegenwoordigt, meldde afgelopen vrijdag dat minister Asscher bereid is zijn Wet werk en zekerheid aan te passen aan de specifieke situatie in het primair onderwijs. Op woensdag 9 maart praat de Tweede Kamer over de wet. Volgens de PO-raad heeft Asscher vooruitlopend op dat debat toegezegd de wet aan te passen als sectoren met concrete plannen komen.

Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken ligt het net wat anders. 'Hij is bereid te praten over de knelpunten in de wet', aldus de zegsvrouw. Van aanpassingen is vooralsnog geen sprake.

Statement

De woordvoerster verwijst naar een statement van Asscher na een gesprek over de flexwet met FNV-topman Ton Heerts en Michael van Straalen van MKB Nederland. De MKB-voorman zag een aantal knelpunten. Asscher schreef daarna in een statement: `We delen de uitgangspunten van de wet, bescherming tegen willekeur en zorgen voor meer duidelijkheid en zekerheid, daar is niets aan veranderd. Ik heb aangegeven dat ik altijd open sta voor een gesprek over verbeteringen van de wet als het de doelstellingen dient. Maak het concreet en kom met voorstellen.'

Vorige week kondigden ruim 180 christelijke basisscholen in Friesland een actie aan tegen de flexwet. Jan Sijtsema, voorzitter van de cooeperatie CBO Fryslan, wil net als de PO-raad dat minister Asscher een uitzondering maakt in zijn wet voor het primair onderwijs, zodat schoolbesturen invallers niet gelijk in vaste dienst hoeven te nemen.

In april vorig jaar liet minister Asscher weten dat hij geen reden zag om de wet aan te passen. Scholen hebben mogelijkheden genoeg om de vervanging goed te regelen.