Provincie stemt in met faunabeheerplan voor knobbelzwanen - Provinci..


De provincie stemt definitief in met het faunabeheerplan Knobbelzwaan 2015-2020 van de faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. Naar aanleiding van ingediende zienswijzen is het ontheffingsbesluit om de schade te bestrijden op onderdelen aangepast.

knobbelzwaan

Schade aan gewassen beperken

In het faunabeheerplan staat waar en hoe schade door knobbelzwanen aan landbouwgewassen wordt beperkt. In gebieden met veel knobbelzwanen en belangrijke schade aan de landbouw mag de faunabeheereenheid verschillende maatregelen inzetten.

Aanpak bestrijden knobbelzwaan

Naast preventieve maatregelen met verjagingsmiddelen en het verstoren van nesten kan ook afschot met het geweer plaatsvinden. De FBE onderbouwt iedere 5 jaar opnieuw in haar faunabeheerplan waar deze aanpak in Gelderland nodig is. Ook is in het faunabeheerplan en in verleende ontheffing
vastgelegd onder welke voorwaarden die aanpak kan plaatsvinden, zodat het voortbestaan van de knobbelzwaan in Gelderland niet in gevaar komt.

Verantwoordelijkheid grondgebruikers

De provincie bewaakt de instandhouding van diersoorten en toetst op hoofdlijnen of de afweging van belangen goed heeft plaatsgevonden. Het faunabeheer zelf is geen taak van de overheid. Schadebestrijding is een verantwoordelijkheid die ligt bij grondgebruikers (eigenaren, pachters,
terreinbeheerders, enzovoorts). Namens de grondgebruikers voeren de jachthouders het faunabeheer uit binnen het werkgebied van de Wildbeheereenheid. De FBE cooerdineert en faciliteert deze uitvoering op planmatige wijze.

Rol faunabeheereenheid en provincie

Elke vijf jaar stelt de FBE faunabeheerplannen op en is houder van de daarop gebaseerde ontheffingen, aanwijzingen en vergunningen. De FBE rapporteert over de uitvoering van haar maatregelen aan de provincie en de provincie houdt toezicht op naleving van de betreffende voorschriften.

Gepubliceerd op: woensdag 9 maart 2016