Annie Schreijer: Onderzoek en maatregelen tegen Zika-virus opvoeren

PERSBERICHT

Annie Schreijer: Onderzoek en maatregelen tegen Zika-virus opvoeren

Na berichten dat het Zika-virus gevaarlijker is dan gedacht, moet Europa het onderzoek en de voorzorgsmaatregelen opvoeren. Annie Schreijer-Pierik (CDA) zei dat vanmorgen in het Europarlement, met steun van veel collega's.

Het Zika-virus is de vermoedelijke bron van de toename in microcefalie (baby's met te klein hoofdje) en zenuwschade. "Zo'n geboorte is een drama in het gezin", stelt Schreijer.

"Alleen al in Europa zijn elk jaar 5 miljoen vrouwen zwanger. Samen met vele andere vrouwen wereldwijd verwachten ze maatregelen en zo mogelijk een vaccin", zei Annie Schreijer-Pierik. "Eén enkele beet van een besmette mug kan een moeder en kind levenslang in ellende onderdompelen!"

Schreijer vindt dat Europa meer moet doen om de muggen te bestrijden, die het virus overbrengen. De EU heeft tot dusver 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor onderzoek. "Is dat wel voldoende voor de enorme uitdaging om een vaccin te ontwikkelen voor dit virus (als dat de oorzaak is van microcefalie)?"

De zogeheten tijgermug die het virus kan overbrengen, komt 's zomers ook voor in Zuid-Europa.

Annie Schreijer werkt nu met andere fracties in het Europarlement aan een resolutie om het onderzoek op te voeren. "We zijn nu enkele dagen na Internationale Vrouwendag. Hiermee kunnen we het lot van de vrouwen concreet helpen!"

Link naar het debat Europarlement vanmorgen, met speech Annie Schreijer: www.europarl.europa.eu/ep-live/nl/plenary/video?debate=1457594997695&streamingLanguage=nl