Innovatieve technieken snelfietsroute


11 maart 2016
Fietspad

Tilburg, Loon op Zand en Waalwijk experimenteren met vernieuwende technieken op en rond de toekomstige snelfietsroute tussen de gemeenten.

Voor het project werken de gemeenten samen met bedrijven langs de route, Europese partners en kennisinstellingen. Zo onderzoekt de NHTV uit Breda welke wensen fietsers hebben. In een simulatie-game krijgen (potentiele) fietsers het gevoel over het parcours van de snelfietsroute Tilburg - Loon
op Zand -Waalwijk te rijden. Voorbeelden van de technieken zijn: wegdekverlichting op zonne-energie en een soort 'groene golf' voor fietsers.

Het doel van de snelfietsroute is dat mensen vaker hun auto laten staan en de fiets pakken. Om dit te bereiken wordt er samen gekeken hoe dit slimmer en veiliger kan. De snelfietsroute is onderdeel van de ambitie van de provincie om de fietsprovincie van Nederland te worden. Er is een netwerk
van snelfietsroutes in Brabant gepland. Er komen ook snelfietsroutes naar Breda, Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Nieuwe mobiliteitsaanpak Tilburg

Tilburg is bezig met het formuleren van het Mobiliteitsplan 2040. Dat doet de gemeente samen met de inwoners van de stad, belangenorganisaties en het bedrijfsleven gedaan. Er is vooral aandacht voor samenwerking, innovatie en het gedrag van de reiziger, naast aandacht voor de infrastructuur.
De snelfietsroute en de innovatieve technieken maken onderdeel uit van het Mobiliteitsplan 2040.