Doe mee met Earth Hour op zaterdag 19 maart om 20.30 uur


Gemeente vraagt aandacht voor duurzaamheid en energieverbruik

Op zaterdag 19 maart om 20.30 uur is het weer Earth Hour. Dit is een oproep van het Wereld Natuur Fonds om gedurende een uur overal het licht uit te doen. Met deze actie vragen zij aandacht voor de klimaatverandering en energiegebruik. Gemeente Etten-Leur steunt deze actie van harte en roept
burgers, instellingen en bedrijven in Etten-Leur op hieraan deel te nemen. Natuurlijk neemt de gemeente hierin ook een actieve rol. Om 20.30 uur zal de buitenverlichting van het Stadskantoor en het vergadercentrum gedurende een uur worden gedoofd. Bovendien geven we Enexis opdracht om de
straatverlichting aan de Markt, de Roosendaalseweg en het Van Bergenplein dan ook een uur uit te doen.

Oproep

Gemeente Etten-Leur roept haar bewoners, instellingen en bedrijven op om op zaterdag 19 maart om 20.30 uur massaal het licht uit te doen. Daarmee geven we als gemeenschap het krachtig signaal af dat we ons bekommeren over de toekomst van onze aarde.

We verbeteren de wereld niet in een uur

Een grote deelname aan Earth Hour geeft een duidelijk signaal, maar de werkelijke redding van onze aarde gebeurt natuurlijk niet in een uur. Zaken zullen structureel moeten veranderen. Als gemeente zijn we daarom voortdurend bezig met/op zoek naar projecten om de duurzaamheid te verbeteren.

Duurzaam bouwen

De gemeente is daarmee in 2000 in De Keen al begonnen. Die lijn is doorgetrokken in Schoenmakershoek en wordt nu weer verder ingevuld door een vooruitstrevend energieconcept in De Streek.

Verduurzaming bestaande woonomgeving

Etten-Leur is steeds op zoek naar methoden om een versnelling bij de verduurzaming van de bestaande woonomgeving te realiseren. Zo is gemeente Etten-Leur actief deelnemer van de landelijke Stroomversnelling Koopwoningen en hebben we ook de Brabantse Deal Stroomversnelling ondertekend.
Daarnaast ondersteunen we de initiatieven van de locale cooeperatie DuurSaam Etten-Leur.

Hernieuwbare energie

De windenergie die in Etten-Leur wordt opgewekt is voldoende voor zo'n 20.000 gemiddelde huishoudens. We stimuleren de toepassing van zonnepanelen en passen ze zelf ook toe waar dat mogelijk en rendabel is. Het dak van nieuw te bouwen panden wordt in ieder geval geschikt gemaakt voor de
plaatsing van zonnepanelen.

Bedrijven

We bieden bedrijven in Etten-Leur aan om de Milieubarometer van stichting Stimular gratis een jaar op proef te nemen. Een aantal bedrijven kunnen we via een scholenproject van het Munnikenheidecollege helpen om die barometer in te vullen.

Gemeentelijke accommodaties

De komende jaren wordt geinvesteerd in het duurzamer en Wmo-proof maken van de gemeentelijke gebouwen. Van alle accommodaties hebben we energieprestatieadviezen. Die gaan we inventariseren en van daaruit een plan maken voor renovaties. Net als de Linde (voorheen Appelgaard), die hebben we
gerenoveerd en verduurzaamd voordat het is overgedragen aan de gebruikers.

Gemeentelijke organisatie

Wij gebruiken de milieubarometer zelf ook om inzicht in onze milieubelasting te krijgen. Van daaruit worden projecten gestart om de milieubelasting door eigen handelen te verminderen. Op grond daarvan is bijvoorbeeld besloten om de plastic koffiebekers te vervangen door composteerbare bekers.
Tegelijkertijd wordt de interne afvalinzameling grondig aangepakt om de grijze afvalstroom zo ver mogelijk te beperken. Hierbij worden de principes van de circulaire economie en de bio-economie in acht genomen.

Samen voor een duurzame gemeente

We kunnen het als gemeente niet alleen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te communiceren over duurzaamheid en om partijen bij elkaar en op ideeen te brengen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook in 2016 weer meegedaan met de Nationale Boomfeestdag, worden er weer Duurzame Duimen uitgedeeld en
organiseren we voor de tweede keer een `week van de duurzaamheid' in oktober.

Wethouder Dujardin: "De gemeente pakt haar verantwoordelijkheid. We hopen op brede navolging in Etten-Leur, zodat we samen een duurzame, energieneutrale gemeente vormen, waar het aangenaam wonen, werken en recreeren is."