Buitenwegse molen uitgebrand


Publicatiedatum : 15 maart 2016

De Buitenwegse molen in Oud-Zuilen is in de nacht van dinsdag 15 maart compleet uitgebrand. De molen was helaas niet meer te redden door de brandweer.

Verschillende molens in het werkgebied van het waterschap draaien sinds het vaststellen van de molennota (pdf) (1,21 MB) regelmatig weer actief mee in het waterbeheer. Zo ook de Buitenwegse molen van Stichting De Utrechtse Molens. Poldermolens hebben in laag-Nederland eeuwenlang het landschap
bepaald om polders droog te maken en te houden. Daar waar nog poldermolens zijn, worden deze gekoesterd vanuit historisch perspectief. De beste manier om deze waardevolle elementen te behouden is ze in te zetten voor de functie waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn. De Buitenwegse molen
draaide de afgelopen jaren regelmatig mee om de waterstand in de polder op peil te brengen. Daarnaast was de molen, samen met de naastgelegen Westbroekse Molen een trekpleister voor recreanten.

Dat de molen niet meer in werking kan zijn heeft verder geen gevolgen voor het waterbeheer, maar uiteraard is het zonde van het prachtige beeld in ons Hollandse landschap.

Buitenwegse molen