Eeuwenoude lesnota's vertellen verhaal prille universiteit

9 MAART 16. Op 15 maart stellen de KU Leuven, de UCL en de Koninklijke Bibliotheek (KBR) het resultaat voor van het Magister Dixit-project. Duizenden pagina's collegedictaten uit de periode 1425-1797 werden gedigitaliseerd en samengebracht in een portaal.

De KU Leuven, de UCL en de (KBR) beschikken over een rijke collectie collegedictaten. Dit zijn handgeschreven nota's die studenten aan de universiteit maakten tijdens hun lessen logica, fysica, theologie of geneeskunde. Ze vertellen het verhaal van het onderwijs en het intellectuele klimaat aan de `Oude Universiteit'. Dit is de Leuvense universiteit van bij haar stichting in 1425 tot in 1797, wanneer zij door het Franse bewind werd gesloten.

Een unieke samenwerking tussen de KU Leuven, de UCL en de KBR maakte het mogelijk om al deze collegedictaten te digitaliseren. De volledige collectie werd samengebracht en online beschikbaar gesteld via een portaal: http://www.kuleuven.be/lectio. Op deze manier zijn de teksten veel makkelijker toegankelijk voor onderzoek en voor het brede publiek.

U bent van harte welkom op de voorstelling van dit project op 15 maart. Het volledige programma vindt u hier.

Praktisch:

15 maart 2016, 17u

Promotiezaal, Universiteitshal

Naamsestraat 22, Leuven