Subsidie voor Friese festivals in 2016

Het Fries Straatfestival, Explore the North, CityProms en Opera Spanga krijgen subsidie van de provincie voor 2016. De organisaties kunnen hiermee dit jaar verder met hun activiteiten.

Het gaat om een subsidie van EUR25.000 voor Explore the North, EUR25.500 voor CityProms, EUR35.000 voor het Fries Straatfestival en EUR10.000 voor Opera Spanga. De subsidie voor het Fries Straatfestival en Opera Spanga is extra. Het Fries Straatfestival en Opera Spanga ontvingen eerder al EUR35.000 en EUR40.000. De provincie Fryslan heeft de verantwoordelijkheid voor de hele provincie op het gebied van festivals en culturele producties. "Foar 2016 moasten wy karren meitsje, om't de middels hjirtroch wat beheinder binne. Foar dizze organisaasjes hawwe wy dit repareare kind", licht gedeputeerde Poepjes toe.

De provincie ondersteunt jaarlijks verschillende Friese festivals. In 2016 gaat het om een totaalbedrag van ruim EUR300.000 subsidie.

Visitekaartje

"Friese festivals binne it fisitekaartsje fan Fryslan", aldus Poepjes. Hja luke in breed publyk en hawwe elk harren eigen unike utstrieling en belibbing. Dat sjochsto ek werom by dizze fjouwer. Pop, rock, klassyk, opera, teater: foar elk wat oars. Der sitte ambisjeuze organisaasjes efter dy't ek foar fernijing steane."

Festivalbeleid

De provincie werkt aan een nieuw cultuurbeleid vanaf 2017. Poepjes: "It is wichtich nei Kulturele Haadsted 2018 ta en dernei om in struktureel en profesjoneel kultuerbelied te fieren. Mei moaie festivals en oansprekkende produksjes. Wy meitsje wol nije karren en dy kinne ynhaldlik ferskille mei de jierren derfoar."