Grote belangstelling voor actie #Kalverliefde

Onder grote belangstelling van de media hebben ruim 200 boerinnen dinsdag 15 maart in Den Haag een petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer om af te zien van plannen om kalfjes na de geboorte een tijdje bij de koe te laten. Karin van der Toorn, melkveehoudster in Olst (Overijssel) en een van de initiatiefneemsters van de actie #Kalverliefde, spreekt van `een geweldige manifestatie'. "We hebben onze zorgen kunnen uiten en delen. En daar was het ons om te doen." De boerinnen waren afkomstig uit heel Nederland en met drie bussen naar Den Haag afgereisd.

Op het melkveebedrijf van Coby en Peter van Boheemen in Leidschendam (Zuid-Holland) gaven de boerinnen vooraf tekst en uitleg aan de media over de manier waarop kalveren verzorgd worden op melkveebedrijven. Later deed Agnes de Boer op het Plein in Den Haag haar verhaal. Ze is biologisch melkveehoudster in Leens (Groningen). Twee jaar lang liet ze haar kalveren bij de koeien, maar een succes werd dat niet. Zes kalfjes vonden de dood, onder meer door verdrinking en gebroken poten. "Wij zijn er weer mee gestopt." De Boer pleitte vurig voor keuzevrijheid voor de melkveehouder in de opfok van kalveren. "Wij weten heel best wat goed is voor onze kalfjes. En ieder bedrijf is weer anders."

De boerinnen zijn teleurgesteld over het feit dat de discussie in de politiek op basis van emotie wordt gevoerd, in plaats van op feitelijkheden. De petitie is ondertekend door 230 melkveehoudsters. Dat juist melkveehouders in actie komen, is geen toeval: op veel melkveebedrijven hebben boerinnen de zorg over de jonge kalveren.

15 maart 2016