Kleinste pistool ter wereld onder de hamer

woensdag 16 maart 2016 11:17 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Catawiki.nl

Franse pistoolring uit 19e eeuw

Komende vrijdag wordt bij online veilinghuis Catawiki het kleinste pistool ter wereld geveild. Het gaat om een zogenaamde 'Franse pistoolring', een ring waar bovenop een klein pistooltje is verwerkt. Dit 19e-eeuwse wapen heeft de naam 'Le Petit Protector' en is niet groter dan een vingernagel. Het is hiermee het kleinste vuurwapen ter wereld. Volgens veilingmeester Alain Dilmen, antieke wapen expert bij Catawiki is het pistooltje zeer zeldzaam. ''De ring en het pistool zijn helemaal met de hand gemaakt en er waren in die tijd maar een paar vakmensen die zoiets konden maken. Er zijn dan ook slechts enkele van deze ringen bekend. Dit is voor het eerst dat ik er een zie''.

Bedoeld voor verdediging

De jamesbond-achtige ring heeft ruimte voor 6 kogeltjes van 4 mm en maakt een enorm kabaal bij het vuren. De vuurkracht is echter beperkt en daarom alleen geschikt voor korte afstanden. De ring was dan ook voornamelijk bedoeld voor adellijke en rijke mensen die zich wilden verdedigen bij een eventuele aanval. Het pistooltje kon gewoon vanaf de vinger worden afgevuurd. Bijzonder is dat de ring na al die tijd nog altijd in het oorspronkelijke doosje zit, met de bijbehorende 6 kogels.

Verzamelaars

''Vanwege de curiositeit en de zeldzaamheid is deze ring erg gewild bij verzamelaars van antieke wapens. Er wordt dan ook al vanuit de hele wereld meegeboden'', aldus veilingmeester Dilmen. De veiling duurt nog tot en met vrijdag 18 maart en inmiddels staat het hoogste bod op 2.500 euro.

De veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/pistoolring

*

*

*

*