Afrekening afvalstoffenheffing


Geplaatst op donderdag 17 maart 2016

Op 18 maart 2016 wordt de afrekening 2015/2016 van Brabant Water verzonden. Op deze factuur staat ook de afrekening voor de afvalstoffenheffing.

Brabant Water

De gemeente is verantwoordelijk voor het ophalen van huisvuil. De kosten hiervan verhaalt de gemeente op de huishoudens. Deze afvalstoffenheffing betaalt u niet rechtstreeks aan de gemeente, maar via de factuur van Brabant Water. U betaalt de afvalstoffenheffing in de vorm van een voorschot.
Bij de afrekening van het waterverbruik (jaarlijks in maart) krijgt u ook een afrekening van de afvalstoffenheffing op basis van het werkelijk aantal ledigingen.

Opbouw tarief

U betaalt afvalstoffenheffing als gebruiker van een perceel dat geheel of gedeeltelijk is ingericht voor een huishouding. Het tarief voor de afvalstoffenheffing bestaat uit een gedeelte vastrecht en een bedrag per container afval die u aanbiedt. Als u geen gebruik maakt van de
huisvuilophaaldienst, betaalt u toch het vastrecht.

Afvalscheiden

Door afval gescheiden aan te leveren kunt u veel besparen. U kunt o.a. plastic, blik, piepschuim en oud papier gratis aanbieden. Dit is beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Tarieven

De tarieven voor de afvalstoffenheffing zijn in 2016:

Vastrecht (per maand): EUR 6,58

Bedrag per lediging container 140 ltr. (restafval) EUR 8,50
Bedrag per lediging container 140 ltr.(gft) EUR 1,00
Bedrag per lediging container 240 ltr. (restafval) EUR 14,90
Bedrag per lediging container 240 ltr. (gft) EUR 1,70
Bedrag per lediging emmer 40 ltr. (restafval) EUR 3,20
Bedrag per lediging emmer 25 ltr. (gft) gratis

Extra container/emmer bestellen EUR 20,00

Ook bedrijven kunnen gebruik maken van de gemeentelijke huisvuilophaaldienst. Afvalstoffenheffing heet dan reinigingsrecht; op de afrekening van Brabant Water wordt dit eveneens afvalstoffenheffing genoemd. In tegenstelling tot particuliere huishoudens zijn bedrijven niet verplicht mee te doen
met deze regeling.

Bezwaar?

Tegen de aanslag afvalstoffenheffing kunt u binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet (dit is de afrekening van Brabant Water) schriftelijk bezwaar indienen bij de heffingsambtenaar van de gemeente Someren, Postbus 290, 5710 AG Someren. In het bezwaarschrift moet u, naast
vermelding van uw naam, adres, kenmerk van de afrekening en handtekening, gemotiveerd aangeven waartegen uw bezwaar is gericht. U kunt geen bezwaar maken tegen de vastgestelde tarieven.

Kwijtschelding

Als u problemen hebt met de betaling van de afvalstoffenheffing, kunt u kwijtschelding aanvragen. U kunt het kwijtscheldingsformulier (PDF, 147 kB) downloaden of afhalen bij het Klant Contact Centrum van de gemeente.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum, tel. (0493) 494 888 of kunt u nalezen op de site. Op www.brabantwater.nl vindt u meer informatie over de jaarafrekening.

Milieu Informatiecentrum

Voor alle informatie over de huisvuilinzameling en de ledigingen van de containers, kunt u bellen met het Milieu Informatiecentrum. U kunt hier ook terecht als uw container niet leeggemaakt is, of als u andere klachten hebt over de huisvuilinzameling, tel. (0800) 022 67 60.