Werkzaamheden gemeentebossen


Geplaatst op donderdag 17 maart 2016

In de gemeentebossen van de Lieropse heide wordt in de nazomer van 2016 gewerkt in het kader van het integraal beheerplan `Bos, Natuur en Landschap 2013-2023` (PDF, 1.733 kB) van de gemeente Someren. Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd en begeleid door Bosgroep Zuid
Nederland.

Gevarieerde bosontwikkeling

De gemeente vindt een goede combinatie van natuur, recreatie en houtproductie belangrijk. Een gevarieerd bos is aantrekkelijk voor de wandelaar, maar de natuur moet ook waar mogelijk zijn natuurlijke gang kunnen gaan.

Uitdunnen van het bos

Om voldoende variatie in het bos te krijgen wordt de natuur soms een beetje gestuurd. Op plekken waar bomen dicht op elkaar staan, worden bomen weggehaald om andere bomen de ruimte te geven om te groeien. De selectie hiervoor wordt zorgvuldig uitgevoerd. In gedeeltes waar de begroeiing
eenzijdig is, worden open plekken gemaakt. Hier kunnen kruiden en struiken groeien en ontstaat meer variatie. Ook geeft dit jonge boompjes de kans uit te groeien tot volwassen bomen. De open plek groeit op een natuurlijk manier weer dicht.

Machines in het bos

De bomen worden verwijderd met een zogenaamde Harvester. Het hout wordt verkocht en de opbrengsten gebruikt om het gemeentelijk bos- en natuurbeheer te betalen.

Natuurrichtlijnen

Bosgroep Zuid Nederland werkt volgens de gedragscode bosbeheer. De aanwezige flora en fauna wordt optimaal beschermd.

Informatie

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt ter plekke informatie opgehangen om de wandelaar te informeren.