Nederland in 200 trends en 100 hotspots


17 maart 2016

Den Haag

Het Nationaal Archief heeft de belangrijkste ontwikkelingen en gebeurtenissen uit de periode 1976 - 2005 in kaart gebracht en beschreven met als resultaat de digitale publicatie Een samenleving in beweging.

30 jaar verandering

De periode 1975 - 2005 is een kantelpunt in onze geschiedenis. Zaken die vandaag de dag vanzelfsprekend zijn, bestonden aan het einde van de 20e- eeuw nog niet. Onderwerpen waar we ons vandaag zorgen over maken (of juist niet), vinden hun oorsprong in het laatste kwart van de 20e-eeuw.

Waardering van archieven

De publicatie geeft in circa 200 trends en 100 hotspots een goed overzicht van de recente geschiedenis van Nederland. De publicatie is de afronding van het project Maatschappijbrede Trendanalyse en is opgesteld om te helpen bepalen welke archieven uit de periode 1976 - 2005 van bijzondere
waarde zijn. Dit is belangrijk voor de organisaties die archief vormen, medewerkers van archiefinstellingen en archiefbewerkingsorganisaties.

Een rijke bron

Daarnaast is het eindresultaat van de Trendanalyse waardevol voor archiefonderzoekers. Het geschetste beeld geeft context aan archieven en kan een startpunt en hulpmiddel bij archiefonderzoek zijn. De Trendanalyse is zeker ook interessant voor iedereen die meer wil weten over de recente
geschiedenis of de belangrijkste ontwikkelingen en maatschappelijke vraagstukken van Nederland. Een rijke bron dus voor journalisten, studenten, docenten geschiedenis, beleidsmedewerkers etc.

Digitale navigatie

Het resultaat van de Trendanalyse is een omvangrijke digitale publicatie Een samenleving in beweging. Ruim 1200 pagina's zijn samengebracht in een klikbare web-PDF. Met behulp van de digitale navigatie bovenaan de pagina's en interne kruisverwijzingen kan eenvoudig binnen het document heen en
weer gesprongen worden zonder te scrollen. Aan het einde van de document is daarnaast een klikbaar overzicht opgenomen alle metatrends, trends en hotspots.

Meer informatie over het project Maatschappijbrede Trendanalyse 1976-2005