Probleemloze test met zelfrijdende auto's


17 maart 2016 , Schadeherstel

Een test van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon, gisteren op de A2 met ruim vijftig semi-zelfrijdende auto's, is goed verlopen. Er hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan.

De test is een initiatief van Aon en de strategische partners Business Lease Nederland, RoyalHaskoningDHV en Prodrive Training. Zij willen hiermee de invoering van zelfrijdende technieken willen versnellen.

De eerste bevindingen zijn dat de pelotons met name stabiel bleven op het gedeelte van de A2 waar trajectcontrole voor 100 kilometer per uur geldt. Bestuurders konden hier op grote gedeelten vertrouwen op hun voorganger. Het overige verkeer reed hier gelijk op met de pelotons, waardoor er
minder onderbrekingen waren door invoegend verkeer dan bij het gedeelte waar 120 kilometer per uur gereden mocht worden en geen trajectcontrole geldt. Pelotons die onderbroken werden, herstelden zich in enkele tientallen seconden.

Enkele bestuurders remden toch ook nog zelf, alvorens de automatische remfunctie af te wachten. "Gewenning speelt daarin nog een rol", zegt Peter Morsink, adviseur bij RoyalHaskoninDHV. "We merkten dat enkele bestuurders nog moesten wennen aan het feit dat ze de controle uit handen konden
geven."

Enkele bestuurders gaven aan het rijden makkelijk en zelfs saai te vinden. "Hierin schuilt het gevaar van onderschatting. Totdat de technologie een stap verder is, moet de bestuurder alert zijn en beseffen dat de auto's nog niet volledig automatisch rijden."

De verschillende partners zetten de bevindingen op een rij en publiceren over enkele weken hun eindconclusies.