Uit de agenda van de burgemeester (2)


Uit de agenda van burgemeester Loes van der Meijs



burgemeester Loes van der Meijs





Wat?



"Een bijeenkomst van bestuurders uit heel Nederland waar minister Plasterk ons bijpraatte over adres- en identiteitsfraude. Ook burgemeesters hebben een belangrijke taak bij het voorkomen en bestrijden ervan. Plasterk riep ons op tijd te investeren in de medewerkers van Burgerzaken. Hen
opleidingen te laten volgen en hun werk aan de balie goed te laten doen, dat is de opgave. De focus op samenwerking binnen de gemeente en met partners, zoals de politie, is ook belangrijk in de aanpak."







Waar?



"NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Ik hoorde van een van mijn belangrijkste adviseurs, die ter plekke heel bekend is, dat het eerst het Nationaal Badminton Centrum was, maar nu is omgedoopt in het Nieuwegeins Business Centre. De afkorting hebben ze dus kunnen houden."







Waarom?



"Er zijn 200.000 slachtoffers per jaar van adres- en identiteitsfraude in Nederland. Van die aantallen schrik ik wel. Natuurlijk is het dan goed dat er aandacht voor is en dat je elkaar in gemeenten kunt ondersteunen in de aanpak van ID-fraude. Criminelen kijken niet naar gemeentegrenzen.
Tijdens de bijeenkomst zei het hoofd opleidingen van de Koninklijke Marechaussee dat ID-fraude zelfs de moeder van alle misdrijven is."







Wie?



"Behalve minister Plasterk waren er zo'n zestig burgemeesters en wethouders aanwezig. En dagvoorzitter Chazia Mourali. Vroeger presenteerde ze op televisie "de zwakste schakel". Ik herkende haar niet meteen. Koos Janssen, de burgemeester van Zeist, zat naast mij. Hij staat ook op de foto."







Ten slotte



"Je mag niet onderschatten hoe belangrijk ons baliepersoneel is in het herkennen van fraude. Soms is het gewoon gebaseerd op onderbuikgevoel of boerenverstand. Trainen en opleiden helpen daar enorm bij. Het zijn deze mensen die het vaakst te maken hebben met bewoners van onze stad. Ook als een
enkele inwoner in Doesburg bewust of onbewust een verkeerd adres of een andere identiteit opgeeft moeten ze onder alle omstandigheden professioneel zijn."



burgemeester Loes van der Meijs