Persbericht: Wereldpremiere vioolconcert Joey Roukens

Persbericht: Wereldpremiere vioolconcert Joey Roukens 25 februari

Een werk in opdracht van Asko|Schoenberg en het Muziekgebouw

Het nieuwe vioolconcert Roads to Everywhere van de Nederlandse componist Joey Roukens beleeft op donderdagavond 17 maart de wereldpremiere in een concert door Asko|Schoenberg o.l.v. dirigent Clark Rundell in het Muziekgebouw. De compositie is een opdracht van het Muziekgebouw en Asko|Schoenberg. Roukens schreef het werk voor violist Joseph Puglia, met veel oog voor zijn expressieve, lyrische speelstijl. Op het programma staan ook drie Nederlandse premieres: composities van Steve Reich, David Horne en Derek Bermel.

De muziek van Joey Roukens (Schiedam, 1982) is direct en expressief. Hij verbindt elementen uit de meest uiteenlopende stijlen en zijn composities kenmerken zich door vaak spannende en soms grillige wendingen.

Over zijn nieuwe werk Roads to Everywhere zei Roukens eerder: `Ik wil graag samenwerken met Joseph Puglia als violist en Asko|Schoenberg als ensemble, niet alleen omdat zij fantastische spelers zijn, maar ook omdat ik uit ervaring weet dat zij mijn muziek ontzettend goed aanvoelen. Met Joseph Puglia heb ik al veel samengewerkt toen hij nog violist was in het Rubens Kwartet, maar ook als lid van Asko|Schoenberg. Dit zal de eerste keer zijn dat ik met hem als solist ga samenwerken. Wat mij in hem aantrekt, naast zijn fabelachtige techniek en evenwichtige toon, is dat hij een buitengewoon veelzijdig musicus is, die even goed uit de voeten kan met Bach en Brahms als met Adams en Ligeti.'

Roukens componeerde eerder orkestwerken, ensemblewerken, kamermuziek en een opera. Recente werken van zijn hand zijn Rising Phenix voor koor en orkest (2014); de opera Mr Finney (2014) en Concerto Hypnagogique (2012) voor percussionist Colin Currie.

Openbare generale repetitie, gesprek en concertinleiding Voorafgaand aan de premiere vindt dezelfde middag om 17.00 uur een openbare generale repetitie plaats in het Muziekgebouw rond Roukens' nieuwe werk. Ervoor (16.15 uur) gaat de componist in gesprek over zijn compositie en het maakproces ervan. Daarnaast is er voorafgaand aan het concert een concertinleiding (19.30 uur) over het hele concertprogramma van deze avond. De inleiding wordt verzorgd door dirigent Clark Rundell met componist Joey Roukens, solist Joseph Puglia en twee musici van Asko|Schoenberg: Joey Marijs en Niels Meliefste.

Kaarten en meer informatie: www.muziekgebouw.nl/roukens.

De nieuwe compositie van Joey Roukens is een opdrachtwerk van het Muziekgebouw en Asko|Schoenberg, gerealiseerd met steun van Fonds Podiumkunsten en Ammodo.