Provincies ondertekenen Nationale Parken Deal

Provincies ondertekenen Nationale Parken Deal

15 maart 2016

Op donderdag 17 maart zal Bart Krol namens de provincies de Nationale Parken Deal ondertekenen. De Utrechtse gedeputeerde doet dit op het Festival Nationale Parken van Wereldklasse in Den Haag. Met deze intentieovereenkomst geven het ministerie van Economische Zaken, de provincies, terreinbeheerders en andere partijen zoals het bedrijfsleven gezamenlijk de aftrap van een herpositionering van de nationale parken naar `parken van wereldklasse'.

Deze `nationale parken van wereldklasse' onderscheiden zich in kwaliteit, uitstraling en leefbaarheid voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Ze zijn aansprekend voor een (inter-)nationaal publiek en gelden als iconen voor de regio en Nederland.

De provincies hechten veel waarde aan nationale parken. Ze zijn een belangrijk middel om natuurkwaliteit te verbinden aan recreatie, toerisme en regionale economie. Bij enkele provincies zijn ambities om nieuwe nationale parken aan te wijzen zoals bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen of om bestaande parken te vergroten zoals de Utrechtse Heuvelrug.

Provincies vinden het belangrijk dat alle bestaande en toekomstige nationale parken meegenomen worden in de transitie naar `parken van wereldklasse'. Een tweedeling in `gewone parken' en `parken van wereldklasse' moet worden voorkomen om recht te doen aan alle inspanningen die provincies, terreinbeheerders en regionale partijen in de afgelopen jaren hebben gedaan om de nationale parken in stand te houden en te ontwikkelen.

Randvoorwaarde voor een succesvolle transitie van de nationale parken is dat het proces van onderop wordt opgepakt in nauwe samenwerking met regionale partijen, bedrijfsleven, bewoners en provincies. Van het rijk mag een duurzaam commitment worden verwacht.