17 maart is Dag van de Leerplicht | www.avs.nl

Op donderdag 17 maart 2016 vindt de Dag van de Leerplicht plaats. In heel Nederland organiseren gemeenten en scholen diverse acties om het recht op onderwijs te benadrukken. Om te voorkomen dat jongeren voortijdig de schoolbanken verlaten, is het belangrijk om zoveel mogelijk bewustzijn te creeren voor het belang van een diploma.

Het recht op onderwijs is sterk verankerd in de Nederlandse samenleving. Desondanks zijn er nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Wel is het aantal voortijdige schoolverlaters ook in 2015 gedaald. In het schooljaar 2013-2014 waren er nog 25.622 voortijdig schoolverlaters, in 2014-2015 was dat aantal gedaald tot 24.451.

Dag van de Leerplicht

Aandacht voor de Dag van de Leerplicht blijft belangrijk. Net als voorgaande jaren is het thema van deze dag: `'School? Ik maak mijn verhaal af! Jij ook?''. Dit jaar wordt er extra aandacht besteed aan leerplichtambtenaren, die dagelijks een belangrijke rol spelen in het verminderen van schoolverzuim. Op de vernieuwde website van de Dag van de Leerplicht vertellen zij inspirerende verhalen over hoe zij een kind hebben geholpen weer naar school te gaan.

De landelijke Dag van de Leerplicht is een initiatief van het Ministerie van OCW en brancheorganisatie Ingrado. Zij ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van lokale acties en activiteiten. Voor meer informatie kijk op www.dagvandeleerplicht.nl. De Dag van de Leerplicht is ook te volgen op Facebook en Twitter.