T-Mobile-medewerkers geven les op basisscholen in Gelderland over financieel verantwoord telefoongebruik

Voorlichting en bewustwording helpt bij het voorkomen van toekomstige schulden

T-Mobile neemt voor de derde keer deel aan de nationale Week van het geld (14-18 maart 2016). In deze week worden basisschoolleerlingen uit groep zeven en acht van onder andere scholen uit Ede, Doetinchem en Terwolde bewust gemaakt over de kosten van het gebruik van een mobiele telefoon en hoe ze verstandig om kunnen gaan met telecommunicatie. Uit cijfers van T-Mobile over 2015 blijkt dat maar liefst een kwart van de onbetaalde rekeningen afkomstig is van jongeren onder de 25 jaar oud. Kosten voor telecom staan niet voor niets in de schulden top vijf. Door kinderen hier nu bewust van te maken, voorkomen we problemen in de toekomst.

T-Mobile heeft daarom een speciaal onderwijspakket en een online quiz voor ouders en verzorgers ontwikkeld die inzicht en handige tips en trucs geeft. Deze week geven ruim honderd T-Mobile-medewerkers gastlessen op scholen door heel Nederland waarmee ze naar verwachting meer dan vierduizend leerlingen bereiken en zo samen de Week van het geld ondersteunen. In de provincie Gelderland bezoekt het telecombedrijf onder andere de basisscholen De Bongerd in Terwolde, De Kern in Ede en OBS Hagen uit Doetinchem.

Voorlichting voorkomt ongewenste situaties in de toekomst Mobiele communicatie speelt een cruciale factor in ons sociaal, maatschappelijk en economisch leven. Volgens cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hebben veel kinderen inmiddels een mobieltje en zitten daarmee enkele uren per dag op internet. Daarmee speelt de smartphone al op jonge leeftijd een belangrijke rol in het leven van jongeren.

Tijdens de Week van het geld worden activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld. De noodzaak om telefonie hierin op te nemen, is dat 90% tot 95% van de 11- en 12-jarigen op de basisschool gebruik maakt van een smartphone. Gemiddeld kost het telefoongebruik van een klas uit groep 8, 20.000,- euro. Daarbij neemt het aantal jongeren van achttien jaar en ouder met schulden toe en staat telecom in de top vijf van grootste schulden posten.

Marieke Snoep, directeur Customer Operations bij T-Mobile, over T-Mobile's rol binnen deze campagne: "We zien dat jongeren vaak kiezen voor het nieuwste toestel als ze hun abonnement verlengen. Dat betekent dat ze elke maand een substantieel deel van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan hun smartphone. Daarnaast blijkt uit data van 2015 dat van de klanten die hun rekeningen niet kan betalen, ongeveer een kwart daarvan 25 jaar of jonger is. Deze 25% is verantwoordelijk voor ongeveer dertig procent van het openstaande saldo. Preventie is daarom noodzakelijk. We doen dat omdat schulden door het gebruik van mobiel internet en telefonie te voorkomen zijn als je verstandig omgaat met je smartphone en een toestel kiest dat je kunt betalen. Een structurele campagne gericht op het voorlichten van jongeren over verantwoord gebruik van je telefoon past bij ons MVO-beleid."

Gastlessen, lespakket en quiz

Leerlingen uit groep zeven en acht krijgen tijdens de Week van het geld les van T-Mobile-medewerkers. In deze lessen leren de kinderen op een speelse manier wat de waarde is van hun mobiel en het mobiele gebruik, zoals de kosten van mobiele telefonie en mobiel internet. Ook krijgen ze tips en trucs mee over hoe ze kosten in de hand kunnen houden, bijvoorbeeld door Wi-Fi te gebruiken of niet altijd het nieuwste toestel te kiezen. Het lesprogramma is gericht op bewustwording, het maken van verstandige keuzes en slaat door middel van een quiz een brug tussen kinderen, de leerkrachten en de ouders. Hierdoor weten ook de ouders wat er allemaal aan kosten bij een telefoon komt kijken. Het doel? Scholieren op een speelse manier informeren over telefonie en het voorkomen van een hoge telefoonrekening.

Gastles van Bas Muijs

Op donderdag 17 maart geeft acteur en presentator Bas Muijs een gastles aan groep acht op de Willem Drees School in het Laakkwartier. Bas is opgeleid als basisschooldocent en als ambassadeur betrokken bij de Week van het geld. Voor scholen en docenten die ook Bas voor de klas willen hebben, is er een wedstrijd uitgeschreven. De winnaar wint een gastles van Bas. Bekijk hier het filmpje met tekst en uitleg.

Meer informatie over de deelname van T-Mobile aan de Week van het geld, het spelen van de quiz of het aanvragen van het lespakket kan op: www.t-mobile.nl/weekvanhetgeld