Persbericht: Ingenieurs Antea Group winnen NLingenieurs Doe & Durf-competitie

Leefomgeving van invloed op routebepaling

17 maart 2016

Van alle creatieve en slimme ideeen die de jury van de Doe & Durf-competitie (NLingenieurs) mocht beoordelen, werd de inzending van Antea Group gezien als het meest getuigend van lef. Woensdag 16 maart kon het winnende team een oorkonde plus bescheiden geldprijs in ontvangst nemen en mochten de teamleden hun idee presenteren tijdens de Dag van de Ingenieur in Delft, waarbij ook Prinses Beatrix aanwezig was.

Leefomgeving medebepalend

Vanuit het thema `Stad van de toekomst, de innovatie voor stedelijke ontwikkeling' bedacht het Antea Group team een routeplanner voor een zelfrijdende auto, waarin ook andere factoren dan `snelste route' of `kortste route' het routeadvies bepalen. In het systeem dat Annelies Otten, Gertjan Blaas, Marieke Brinkhuis en Mart l'Ami hebben bedacht, komt er een geheel nieuwe optie bij: de Quality of Life route. Hierbij is de leefomgeving van invloed op de routebepaling.

Luchtkwaliteit, geluid en drukte

Het systeem weegt factoren als luchtkwaliteit en geluidsbelasting mee bij het bepalen van de route. Ook is van veel locaties goed te voorspellen of het er op bepaalde momenten van de dag erg druk is, zoals bij basisscholen tussen de middag of op bedrijventerreinen waar iedereen rond vijf uur vertrekt. De routeplanner nieuwe stijl houdt daar allemaal rekening mee. Relevante gegevens kunnen worden aangeleverd door uitgebreide sensornetwerken, waaronder ook smartphones van bestuurders kunnen vallen.

Haalbaarheid

Nu de prijs binnen is, wordt het tijd voor de volgende stap: onderzoeken of het concept toepasbaar is. Antea Group gaat de haalbaarheid van het plan intern onderzoeken, maar ook TNO heeft al belangstelling getoond. Hoewel er op dit moment nog geen zelfrijdende auto's rondrijden denkt het team dat het systeem nu al van waarde kan zijn. `Op korte termijn zou er een app beschikbaar kunnen zijn. De beloning voor de gebruiker kan bestaan uit een voorkeursparkeerplek of een korting op het parkeertarief', valt te lezen in hun plan.

De prijsvraag is een initiatief van jongNLingenieurs, onderdeel van de brancheorganisatie NLingenieurs. Doel van de competitie is jonge ingenieurs te prikkelen om buiten de gebaande paden te treden en hun creativiteit de vrije loop te laten.