Centraal stellen van opgave maakt het verschil

Centraal stellen van opgave maakt het verschil

17 maart 2016

Het IPO vindt het een goede zaak dat de Studiegroep openbaar bestuur in het rapport `Maak verschil' de aanpak van de inhoudelijke opgaven centraal stelt. Met de Studiegroep ziet het IPO dat economische opgaven zich in toenemende mate op regionale schaal voordoen. Regionale economische kracht vraagt om een sterk samenspel van provincies met gemeenten, samenwerkingsverbanden, private partijen, kennisinstellingen en burgers.

IPO-voorzitter Ank Bijleveld-Schouten stelt: "Als je de regionale economie wilt versterken moet je niet alleen over geografische grenzen heen kijken maar ook over bestuurlijke". Het is van belang dat opgaven centraal komen te staan en dat overheden, netwerken, samenwerkingsverbanden, bedrijven en (kennis)instellingen elkaar weten te vinden voor onderlinge versterking gericht op het bereiken van maatschappelijke resultaten. Blauwdrukken voor structuuraanpassingen leveren geen bijdrage aan de gewenste verhoudingen tussen overheid en maatschappelijke werkelijkheid.

Een belangrijke voorwaarde voor een sterke regionale economie is een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven met als doel meer banen, economische groei en vernieuwing in de regio. Hierin vervullen de provincies verschillende rollen, maar bovenal brengt de provincie lokale belangen bij elkaar op regionaal niveau, zodat deze meer opleveren dan de som der delen. De ontwikkelingen verschillen per regio en vragen om een gedifferentieerde aanpak.

Het IPO gaat graag in gesprek met het kabinet en de andere medeoverheden over een aanpak waarbij de opgave, het versterken van de regionale economie, voorop staat. Om daarmee de regio's, en ook Nederland als geheel te versterken.