Vroege selectie in het Nederlandse onderwijs. Tijd voor een alternatief?

17mrt2016

20.00 - 21.30

Cito eindtoets (Bron: wikipedia)

Vroege selectie in het Nederlandse onderwijs. Tijd voor een alternatief?

In samenwerking met de Amsterdamse Universiteits-Vereniging

17mrt2016 20.00 - 21.30

Lezing

In het Nederlandse onderwijsstelsel worden kinderen uitzonderlijk vroeg geselecteerd voor de trajecten vmbo, havo of vwo: vaak al op 11-jarige leeftijd. Wat zijn de effecten van zo'n vroege selectie? In hoeverre werkt dit systeem sociale ongelijkheid in de hand? En wat zijn de alternatieven? Met: Saskia Grotenhuis, Marjolein Moorman, Anja Vink, Herman van de Werfhorst en Casper Thomas.

Wat is de rol van onderwijs in het veroorzaken en/of in stand houden van sociale ongelijkheid? Het is een vraag die recentelijk uitgebreid is onderzocht en bediscussieerd. Het vroege selectiesysteem van het Nederlandse onderwijs heeft hierin vaak de hoofdrol. Er wordt steeds vaker openlijk getwijfeld aan de efficientie van deze vroege selectie. Wat is de situatie in het huidige selectie systeem en wat zijn de gevolgen daarvan? Kunnen we de allesbepalende keuze voor een onderwijsniveau wel tegen het einde van de basisschool maken? Wat zijn de alternatieven, en de voor- en nadelen daarvan?

Herman van de Werfhorst is directeur van het Amsterdam Centre for Inequality Studies en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar vroege selectie. Hij geeft een inleiding over het onderwerp, waarna onderzoeksjournalist Anja Vink een column voorleest. Vervolgens gaan Van de Werfhorst en Vink in gesprek met de fractievoorzitter van PvdA Amsterdam, Marjolein Moorman, en Saskia Grotenhuis, directeur van Open Scholengemeenschap Bijlmer, een school met een `heterogene onderbouw', die hun leerlingen later selecteren.

Over de sprekers

Saskia Grotenhuis is directeur-bestuurder van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer sinds 2008. Aan de Universiteit van Amsterdam volgde ze de studies Antropologie en Sociologie. Vanaf 2000 werkte zij als beleidsadviseur Onderwijs bij de gemeente Amsterdam, Dienst DMO.

Marjolein Moorman is fractievoorzitter van PvdA Amsterdam en universitair hoofddocent Politieke Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In de gemeenteraad maakt zij zich hard voor gelijke onderwijskansen voor alle Amsterdammers en een diverse stad die voor iedereen bewoonbaar is.

Anja Vink is freelance journaliste bij De Correspondent. Ze publiceerde eerder Van deze kinderen ga je houden over een eerstejaars vmbo-klas in Delfshaven.

Herman van de Werfhorst is directeur Amsterdan Centre for Inequality Studies (AMCIS) en hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdauteur van Een kloof van alle tijden. Verschillen tussen lager en hoger opgeleiden in werk, cultuur en politiek, verschenen augustus 2015.

Casper Thomas (moderator) werkt sinds 2010 bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor was hij onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Voor De Groene schrijft hij, onder meer, over wetenschap, onderwijs en sociale vraagstukken. In 2015 publiceerde hij het boek Competente rebellen. Hoe de universiteit in opstand kwam tegen het marktdenken.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25