Groene groei is volop gaande

Groene groei is volop gaande

17 maart 2016

De economische groei is al groen, zo luidde de constatering tijdens het algemeen overleg Economie op woensdag 16 maart.

Hoewel de economie is gegroeid, is de CO2-uitstoot gelijk gebleven. In veel sectoren is de uitstoot van schadelijke stoffen zelfs significant gedaald en Nederland is koploper in de EU op het gebied van afvalverwerking. Minister Kamp (VVD, EZ) gaf wel een winstwaarschuwing: "Het gebruik van fossiele brandstoffen is nog altijd veel te hoog". Om hier verandering in te brengen, zet de minister in op circulaire economie en presenteert hij voor de zomer een plan aan de Kamer. Ook een evaluatie van de Green Deals komt voor de zomer naar de Kamer.

Biobased

Deze inzet sluit aan op de wensen van de Kamer. Verschillende partijen vroegen aandacht voor het sluiten van ketens richting een circulaire economie. De PVDA vroeg de afvalrichtlijn te koppelen aan de energierichtlijn. "Nu kunnen veel afvalstromen nog onvoldoende worden benut, kan dat niet beter?" Voor de havens constateerde de minister met D66 dat ze een beweging naar `biobased' moeten maken, dat wil zeggen minder afhankelijk van fossiele materialen en productieprocessen inrichten op basis van organisch materiaal. Kamp zegde toe de aanpak van Rotterdam en Groningen onder de aandacht van Amsterdam te brengen. De minister kon het succes van de transitie naar een circulaire economie illustreren aan de hand van verschillende projecten in het land, waaronder Zeeland, waar de industrie warmte en CO2 uitwisselt en daarmee kosten bespaart.

Fondsen

CDA, ChristenUnie en GroenLinks wezen op de `vallei des doods'. Het Planbureau voor de Leefomgeving introduceerde deze term om aan te geven dat de groene groei wordt tegengehouden door beperkte financieringsmogelijkheden. Kamp ziet dat er steeds meer fondsen zijn die inspringen op de groene economie, waaronder de pensioenfondsen. Het Nederlands Investerings Agentschap en Nederlandse Investeringsinstelling hebben hier in enkele gevallen een rol in gespeeld. Binnenkort zal de minister de Kamer hier nader over informeren.

Green Deals

De minister presenteerde Green Deals als instrument waarmee hij op efficiente wijze knellende wet- en regelgeving opspoort en projecten aanjaagt. Dat het instrument zich heeft bewezen blijkt uit het feit dat ook de health sector nu met Green Deals werkt. Zorgen in de Kamer liggen vooral in de schaalbaarheid van de Deals. Voor de zomer komt de minister met een evaluatie naar de Kamer waarin deze schaalbaarheid en doelmatigheid aan de orde komen.