PvdA: geen verbrandingsmotoren meer in 2030


17 maart 2016 , Federatie

Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat er binnen tien jaar in Nederland alleen nog elektrische auto's worden verkocht. In 2030 moet de auto met verbrandingsmotor zelfs helemaal van de weg zijn.

Dat zijn enkele voorstellen uit de energievisie van de PvdA, 'Werk uit transitie; Nederland in 2025', opgesteld door PvdA Tweede Kamerlid Jan Vos.

Het visiestuk is gebaseerd op de overtuiging dat Nederland afscheid moet nemen van fossiele brandstoffen. Autorijden kan in de nabije toekomst alleen nog in elektrische auto's.

De PvdA loopt met de plannen zelfs voor op het schema van de Zero-Emission Vehicle Alliance, waar behalve Nederland nog dertien Europese landen en Amerikaanse staten bij aangesloten zijn. De Zero-Emission Vehicle Alliance maakte eind vorig jaar bekend ernaar te streven dat in 2050 alle nieuwe
auto's uitstootvrij zijn.

De plannen oogstten vooral scepsis van VVD-Kamerlid Barbara Visser, die in reactie op het bericht twitterde: "Is dit een grap of verklaart de PvdA nu de oorlog aan bijna 8 miljoen automobilisten?"

PvdA: geen verbrandingsmotoren meer in 2030