Premiere voor Mythburners


18 maart 2016

"Met een bluspak aan zink je als een baksteen". Is dit waar of is hier sprake van een mythe? In het nieuwe project Mythburners neemt de Brandweeracademie de proef op de som en onderzoekt zij samen met collega's uit het veld de mythes van het brandweervak. Het resultaat: geen dikke
onderzoeksrapporten, maar korte filmpjes. De eerste aflevering over de mythe van het zinkende bluspak is in premiere gegaan tijdens de Incidentonderzoeksdag op 17 maart 2016.

Met Mythburners wil de Brandweeracademie op een onderzoekstechnisch verantwoorde manier feiten onderzoeken, duiden en verspreiden. Door wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden willen we de collega's in het brandweerveld verder helpen. Mythburners is van en voor de brandweer.
Brandweercollega's leveren de mythes aan; regio's adopteren de mythe. Daarnaast geven we via Mythburners een podium aan collega's in het land die iets innovatiefs hebben bedacht om het brandweervak veiliger, gemakkelijker of beter te maken.

Zink je in een bluspak als een baksteen?

De eerste mythe "Met een bluspak aan zink je als een baksteen" is geadopteerd door Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Brandweermensen van de VRU hebben meegewerkt aan het testen van de mythe in een zwembad. Zo wordt getest wat er gebeurt als je met bluspak al dan niet in combinatie met redvest en
ademlucht te water komt, en wat er gebeurt als je waadpak volloopt met water.

youtube: Mythburners

Wat heeft de brandweer aan het onderzoeksresultaat?

Alle collega's uit het veld kunnen op een laagdrempelige manier kennisnemen van de resultaten. De afleveringen zijn te bekijken op www.mythburners.nl. Vanuit de ELO kan bijvoorbeeld gelinkt worden naar deze website. Instructeurs en oefenleiders kunnen de afleveringen in hun lessen en
oefeningen gebruiken. In de toekomst wordt de website aangevuld met tips voor het gebruik van de filmpjes en met (inhoudelijke) achtergrondinformatie.

Heeft u een mythe of een innovatie?

Stuur dan een mail naar info@mythburners.nl. De Brandweeracademie beoordeelt de mythe op relevantie voor de dagelijkse praktijk en vakbekwaamheid van de brandweer en toetst of de mythe op een wetenschappelijk verantwoorde manier kan worden onderzocht.

Meer weten?

Bekijk meer informatie, foto's en filmpjes op www.mythburners.nl.