Uniek vervloekingstablet te zien in Archeologiehuis


In het Archeologiehuis Zuid-Holland is van 18 maart tot en met 3 juli 2016 een tentoonstelling te zien over Romeins Bodegraven. Een van de highlights is een bijzonder loden vervloekingstablet met de namen van maar liefst 21 soldaten.

De Limes

Aan het begin van onze jaartelling viel het zuidelijke deel van Nederland onder Romeinse heerschappij. De Romeinen kozen voor de Oude Rijn als noordelijke grens van hun rijk ( De Limes). Op de zuidoever van die rivier ontstond een uitgebreid systeem van forten en wachttorens. Dit werd
gedurende 3 eeuwen bevolkt door Romeinse soldaten. De Limes is tegenwoordig het grootste archeologische monument van Europa. In deze tentoonstelling staat Bodegraven centraal. Hoewel er op een overgeleverde Romeinse wegenkaart geen aanwijzingen voor te vinden zijn, laten de bodemvondsten zien
dat ook hier een fort gestaan moet hebben.

Vervloekingstablet

Een zeer bijzondere vondst is het vervloekingstablet, ofwel een tabula defixionis. Dit tablet bevatte verwensingen of bezweringen, die bedoeld waren om iemand te laten treffen door bovennatuurlijke krachten en is nu te zien in het Archeologiehuis.

Archeologiehuis Zuid-Holland

In het Archeologiehuis zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties.