Behandeling gemeenteraad van burgerinitiatief


Behandeling gemeenteraad van burgerinitiatief

Nog geen besluit over het houden van een referendum AZC

In januari dienden twee inwoners van Hellevoetsluis een burgerinitiatief in bij de gemeenteraad. Zij vroegen de raad het initiatief te nemen tot het houden van een referendum voorafgaand aan besluitvorming over de komst van een AZC in Hellevoetsluis. De gemeenteraad verklaarde dat het
burgerinitiatief voldoet aan de regels om behandeld te worden, het is dus ontvankelijk verklaard, maar besloot dat het nog te vroeg is voor het nemen van een besluit over een referendum. Het college moet eerst met een totaalaanpak komen, over hoe zij inwoners wil betrekken bij dit onderwerp.

De gemeente Hellevoetsluis is sinds afgelopen najaar op verzoek van de gemeenteraad bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden voor opvang van vluchtelingen in Hellevoetsluis. Dit onderzoek is nog niet afgerond en er is nog geen besluit genomen over opvang.
De partijen in de gemeenteraad benadrukten allen het belang van het goed en tijdig betrekken van de bevolking bij dit traject, en een zorgvuldige communicatie over de mogelijke opvang van vluchtelingen.
Burgemeester Milene Junius heeft namens het college toegezegd op korte termijn met de gevraagde totaalaanpak te komen. Daarin komt ook aandacht voor de vraag of een referendum over dit onderwerp juridisch gezien mogelijk is. In de referendumverordening staan namelijk uitsluitingsgronden. Een
voorbeeld van zo'n uitsluitingsgrond is 'kwetsbare groepen in de samenleving'. Dat zou betekenen dat er geen raadgevend referendum kan plaatsvinden over `kwetsbare groepen in de samenleving'. Verschillende partijen in de gemeenteraad vroegen hier duidelijkheid over.