Overleving, primaire stabiliteit en beoordeling van een heuprevisie (Promotie) - Radboud Universiteit

vrijdag 18 maart 2016

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer Drs. D.F.M. Pakvis

Promotor(es) Prof. dr. ir. N.J.J. Verdonschot

Copromotor(es) Dr. M. Spruit, Dr. E. de Visser

Subtitel Survival, primary stability and bone remodeling assessment of cementless sockets. An appraisal of Wolff's Law in the acetabulum

Beschrijving

Patienten bij wie de heup vervangen is, kunnen te maken krijgen met het loslaten van de heupprothese. De specifieke vorm aseptische acetabulaire loslating is een van de belangrijkste redenen voor een heuprevisie. Een mogelijk verklaring voor deze loslating is de langzame afname van botkwaliteit achter de heupkom, waardoor de prothese loslaat. Om gezond te blijven heeft botweefsel een mechanische stimulans nodig. Bij het gebruik van een minder rigide kom kan er meer mechanische stimulans aanwezig zijn, wat leidt tot meer fysiologische stressoverdracht op het bot achter de heupkom. Dean Pakvis kon in zijn onderzoek echter geen klinische relevante interactie aantonen tussen de mate van elasticiteit van de cup en de botkwaliteit van achter de heupkom. Hij concludeert dan ook dat meerdere factoren de botkwaliteit beinvloeden. Verder onderzoek zal deze factoren moeten vinden en uitwijzen hoe deze de lange termijn kwaliteit kunnen beinvloeden.

Biografie

Dean Pakvis (1975) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en volgde een opleiding tot orthopedische chirurg bij het Radboudumc. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit in samenwerking met de Maartenskliniek en de Alysis Zorggroep Arnhem. Sinds 2011 is Dean Pakvis werkzaam als Heuprevisie- en spinaalchirurg in het Orthopedische Centrum Oost Nederland (OCON) van de Zorg Groep Twente, locatie Almelo/Hengelo.