Tango Aliado speelt in de Amsterdamse Academische Club

18mrt2016

17.00 - 19.00

De Amsterdamse Academische Club bestaat 20 jaar.

Tango Aliado speelt in de Amsterdamse Academische Club

live tango

18mrt2016 17.00 - 19.00

Evenement

Elke vrijdagmiddag organiseert de Amsterdamse Academische Club het Amsterdams Jazz Cafe, fijne muziek bij de borrel om het weekend goed te beginnen, met iedere week wisselende bands, de eerste vrijdag van de maand onze huisband Bourgondisch Combo met Tamara Hoekwater, vocals, en de laatste vrijdag van de maand - nieuw - tango! Met lekkere hapjes en een brandend haardvuur. Om 19 uur kunt u genieten van een clubschotel.

Tango Alliado

Tango Aliado is een uniek Amsterdams kwartet dat bestaat uit Franc,oise van Varsseveld (viool), Mariken Zandvliet (piano), Lucas Stam (cello) en Gert Wantenaar (bandoneon), allen professionele musici met een passie voor Argentijnse tangomuziek. De kwartetleden zijn bondgenoten op een ontdekkingsreis naar het werk van de beroemde Astor Piazzolla en andere tango grootmeesters uit het verleden, zoals Carlos Gardel, Anibal Troilo en Horacio Salgan.Tango Aliado heeft veel zelfgeschreven arrangementen van hun adembenemende composities op het repertoire staan. Alle musici van het in 2008 opgerichte kwartet hebben een verschillende muzikale achtergrond, varierend van klassieke muziek tot lichte muziek en wereldmuziek. Op het conservatorium en tijdens hun werkzaamheden in orkesten hebben ze elkaar ontmoet en het klikte muzikaal en persoonlijk zo goed dat ze besloten samen verder te gaan. Inmiddels geeft Tango Aliado met veel plezier meerdere concerten per jaar op uiteenlopende locaties zoals: de Rode Hoed, de Westergasfabriek, de Azijnfabriek, de Noorderparkkamer, kasteel Keukenhof, kasteel Twickel, Theater Twee Hondjes, Grand Hotel Krasnapolsky en hun muziek wordt steeds met groot enthousiasme ontvangen.

Franc,oise van Varsseveld, viool

Franc,oise behaalde haar Master of Music diploma aan het conservatorium van Utrecht bij Eeva Koskinen. Ook volgde ze masterclasses en cursussen bij onder andere A. Kerr, R. Honeck, I. Grubert, J. Hellstone en A.L. Breuniger . Ze was aanvoerder bij het Rotterdam Young Philharmonic en het Utrecht String Orchestra en concertmeester bij het VU-kamerorkest. Tegenwoordig speelt ze in verscheidene professionele klassieke orkesten (o.a. Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Holland Symfonia, het Noord Nederlands Orkest), lichte muziekensembles (o.a. Herbert Groenemeyer, Gino Vanelli ) Metropole Orkest, maar ook tango & muziektheater (o.a. Tango Aliado en Stella Den Haag). Ze maakte tournees met verscheidene van deze ensembles naar bijna alle Europese landen en China. Haar liefde voor tango muziek begon in het eindexamenjaar van het conservatorium. Ze heeft zich toen verdiept in de Argentijnse tangomuziek en op haar eindexamen twee werken van Astor Piazzolla uitgevoerd met Gert Wantenaar en Mariken Zandvliet.

Gert Wantenaar, bandoneon

Gert Wantenaar is vooral bekend als accordeonist. Dit instrument bespeelde hij al toen hij acht jaar oud was. Op zijn twaalfde verjaardag kreeg hij een langspeelplaat waar de beroemde accordeonist Johnny Meyer op speelde. Dit was voor hem de inspiratie om ook te gaan improviseren op accordeon. Hij richtte zijn eigen kwartet op en speelde op jazzfestivals in Nederland. Door zijn brede belangstelling heeft Gert veel verschillende stijlen muziek gespeeld, ook als toetsenist/organist. Op het conservatorium is hij afgestudeerd op klassiek accordeon bij Henny Vels en op lichte muziek piano bij Henk Elkerbout. Op zijn achttiende werd Gert gevraagd voor het tango-orkest "El Choclo", dat destijds was samengesteld uit allerlei muzikanten van het Concertgebouworkest. Toen herontdekte hij de Argentijnse tango maar speelde die muziek ook in dat orkest gewoon op de accordeon. Later werd hij weer gevraagd voor de nieuwe start van het "Malando Orkest" als eerste accordeonist. In dit orkest kreeg hij ook de gelegenheid om bandoneon te gaan spelen. Dit kleine instrument met zijn prachtige karakteristieke klank is de ziel van de Argentijnse tango. In 2007 ging Gert voor het eerst als bandoneon solist mee met het Malando orkest naar Japan en China.

Mariken Zandvliet, piano

Mariken Zandvliet werd geboren in Troyes(F) en kreeg haar eerste pianolessen op 7-jarige leeftijd. Als 14-jarige debuteerde zij solistisch bij het Gewestelijk Orkest van Zuid-Holland. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde zij piano bij Herman Uhlhorn en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding. Vervolgens studeerde zij kamermuziek en liedbegeleiding aan het Mozarteum te Salzburg bij Norman Shetler. Naast solistische optredens heeft Mariken zich op diverse samenspel-gebieden toegelegd. Met verschillende ensembles maakte zij tournees naar de Verenigde Staten, Scandinavie, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Marokko. Zij is lid van La Rondine (Sextet met blazers), Trio Lataster en Tango Aliado. Met de fagottist Peter Gaasterland gaf zij concerten en masterclasses in Liechtenstein en met de sopraan Margo Rens in China. Met de violist Tjeerd Top concerteerde zij naast de bekende zalen in Nederland, in Indonesie, Argentinie, India, Sri Lanka, Costa Rica en Brazilie. Als docent en correpetitor is zij verbonden aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam.

Lucas Stam, cello

Lucas speelt al cello vanaf zijn zesde. Na zijn studie (klassiek) aan het Rotterdams Conservatorium is hij zich steeds meer bezig gaan houden met lichte muziek. Zo kwam hij terecht in het strijkersensemble van de Duitse rockster Herbert Groenemeyer met wie hij meerdere Europese tournees maakte. Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld tot een ervaren studiomuzikant en werkte mee aan opnames voor onder meer Groenemeyer, Nelly Furtado, Klaas Berings, Anne Chris en Odeke de Koning. Lucas' passie ligt bij wereldmuziek en improvisatie. Hij treedt regelmatig op met DJ's, maakte een CD met deels eigen werken voor zang en cello en speelt in het kwartet Tango Aliado. Ook speelt hij in en maakt hij composities voor het strijkkwartet QuarteQ dat zich richt op minimal music in de breedste zin van het woord. In de toekomst wil Lucas zich naast het uitvoeren meer gaan bezighouden met componeren.

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

AAC

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club