Proost op de wetenschap: Lokale identiteit en nationalisme in de negentiende-eeuwse stad

18mrt2016

17.00 - 18.00

Proost op de wetenschap: Lokale identiteit en nationalisme in de negentiende-eeuwse stad

18mrt2016 17.00 - 18.00

Lezing

In deze editie van Proost op de wetenschap laat promovendus Tymen Peverelli zien hoe negentiende-eeuwse stadbewoners in de Lage Landen omgingen met de opkomst van het nationalisme. Wanneer en hoe gingen zij zichzelf als Belg of Nederlander beschouwen? En hoe verenigden zij die nationale identiteit met hun verbondenheid met de stad?

In onze tijden van globalisering lijken natiestaten onder druk te staan. Steden hebben daarentegen de toekomst: een almaar groeiend gedeelte van de wereldbevolking is stadbewoner en gemeentebesturen profileren zich steeds nadrukkelijker op het wereldtoneel. In de negentiende eeuw was deze verhouding precies andersom. De natiestaat breidde zijn invloed uit, vaak ten koste van de autonomie van de steden.

De negentiende eeuw was een nationalistische eeuw. Overal in Europa raakten mensen gegrepen door vaderlandsliefde en probeerden hier uiting aan te geven via onder andere standbeelden, musea en spektakels. Dit gebeurde echter niet overal op een identieke manier. In deze lezing zoomt Tymen Peverelli in op een bijzondere plaats: Maastricht. Als een stad aan de meest zuidelijke grens van Nederland was de blik van zijn inwoners lange tijd veel meer gericht naar steden in Belgie, dan naar het noorden van het land. Hoe werd hun wereldbeeld gedurende de eeuw beinvloed door het nationalisme?

Tymen Peverelli

Over de sprekers

Tymen Peverelli (1988) is promovendus geschiedenis en docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Na studies in Boedapest en Amsterdam werkt hij sinds september 2014 aan een proefschrift over de spanning tussen stedelijke en nationale identiteiten in Belgie en Nederland tijdens de negentiende eeuw. Op dit moment is hij een cooerdinator van het scholenproject `EU in de Klas', een initiatief van de UvA, de gemeente Amsterdam en ACCESS EUROPE in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks `Proost op de wetenschap' geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Iedere vrijdagmiddag vertelt een jonge wetenschapper bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgen wij een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van die week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142 (op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 16:00).

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25