Radio 1, KU Leuven en Davidsfonds lanceren Grote Geschiedenisquiz

17 MAART 16. Naar aanleiding van De Nacht van de Geschiedenis lanceren Radio 1, de KU Leuven en het Davidsfonds de Grote Geschiedenisquiz. De quiz bestaat uit 18 vragen en peilt naar historische kennis en inzicht.

Wie zijn geschiedeniskennis wil testen kan meedoen aan de Grote Geschiedenisquiz. Vanaf vrijdag 18 maart 2016 vind je de quiz op www.davidsfonds.be/geschiedenisquiz. De 18 vragen werden opgesteld door professor Karel Van Nieuwenhuyse van de KU Leuven. De universiteit, het Davidsfonds en Radio 1 lanceren de quiz naar aanleiding van de 14^de editie van De Nacht van de Geschiedenis, die plaatsvindt op dinsdag 22 maart 2016. De Grote Geschiedenisquiz is het verlengde van een enquete van 70 vragen die iVOX uitvoerde bij 1000 Vlamingen. Op maandag 21 maart tussen 9 en 10 uur maakt professor Karel Van Nieuwenhuyse de resultaten van deze enquete bekend op Radio 1.

`We wijden graag een uitzending aan geschiedenis. Je mag het belang van historische kennis en inzicht om de maatschappij van vandaag te kunnen begrijpen niet onderschatten', zegt Jan Hautekiet. `Zo is het idee ontstaan om het Davidsfonds te contacteren en in het kader van De Nacht van de Geschiedenis samen een enquete en quiz op te zetten. De Onderzoekseenheid Geschiedenis van de KU Leuven was meteen enthousiast.'

Van wie is de uitspraak `Van alle Galliers zijn de Belgae de dappersten'? In welke oude cultuur waren man en vrouw het meest gelijkgerechtigd? En waarom zijn er in diverse steden in Belgie twee voetbalploegen in hogere klassen? Hoe goed je die en vijftien andere vragen beantwoordt, bepaalt of jouw kennis en inzicht een `monument' of `standbeeld' verdienen, of eerder een `ruine' of `vergeetput' zijn. Het resultaat kan je meteen delen via de sociale media.