CDA: Zorgen over huisvestingsproblemen asielzoekers niet weggenomen

18/03/2016CDA: Zorgen over huisvestingsproblemen asielzoekers niet weggenomen

De enorme toestroom van vluchtelingen heeft ertoe geleid dat de wachttijd voor een sociale huurwoning steeds verder oploopt. De gemiddelde wachttijd is inmiddels 7 jaar. Volgens Omroep Brabant hebben alleen al in Brabant 45 van de 66 gemeenten niet genoeg woningen voor de opvang van vluchtelingen. Bovendien lopen hierdoor wachttijden voor hen die al op de wachtlijst stonden verder op. Het CDA maakt zich daar grote zorgen over en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan minister Blok (VVD) van Wonen.

CDA woordvoerder Erik Ronnes: "De kritiek op het huursysteem groeit, want Nederlanders die vaak al jarenlang op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staan moeten daardoor nog langer wachten. Het CDA pleit al langer om het huursysteem aan te passen. De antwoorden van de minister op de vragen hebben onze zorgen over de huisvestigingsproblemen niet weg kunnen nemen."

Minister Blok erkent dat het aantal vergunninghouders (erkende vluchtelingen) dat momenteel door gemeenten gehuisvest moet worden groot is. Hierdoor staan gemeenten onder druk om met oplossingen te komen. Bijvoorbeeld door in sommige gevallen alternatieve vormen van huisvesting - buiten de huidige reguliere sociale woningvoorraad - te realiseren. Uit de aanvragen voor subsidie voor de huisvestingsvoorziening die gemeenten hebben ingediend, blijkt volgens de minister dat de gemeenten hiertoe in staat zijn. Maar in hoeverre dit strookt met de ervaringen van gemeenten is de vraag.

Ronnes: "Gemeenten doen bijzonder hun best, maar zien zich geplaatst voor een zware opgave waarvan het einde nog niet in zicht is. Het kabinet heeft de bal bij gemeenten neergelegd om 10.000 extra woningen te realiseren, maar dit komt nog niet echt van de grond. Het duurt te lang. Alleen door nieuwe sociale huurwoningen te bouwen en te zorgen voor doorstroming naar het middensegment kunnen er kansen ontstaan voor degenen die nu al lang op een betaalbare woning zitten te wachten."

Trefwoorden

* Vluchtelingen * sociale huurwoningen * vergunninghouders * Erik Ronnes