CDA vraagt om opheldering problemen belastingaangifte

18/03/2016CDA vraagt om opheldering problemen belastingaangifte

In het wekelijkse vragenuurtje kaartte Pieter Omtzigt de problemen aan die zich de afgelopen weken voordeden bij het doen van een digitale aangifte. Hij ontving meer dan honderd reacties van mensen die uit het systeem werden gegooid tijdens het doen van hun aangifte. Hoe kan dat, vroeg hij de staatssecretaris.

Volgens Wiebes is niets echt uitgevallen en zijn er geen storingen geweest. Er zijn wel momenten geweest van verminderde capaciteit als gevolg van beveiligingsupdates. Als er beveiligingsbedreigingen zijn, worden er tussendoor beveiligingsupdates uitgevoerd en dan loopt de capaciteit van de Belastingdienstsite iets terug. Omtzigt nam geen genoegen met dit antwoord. "Als mensen massaal gaan klagen dat ze eruit gegooid worden, dan moet je uitzoeken waardoor dat komt. Belastingaangifte doen is geen recht, maar een plicht. Dit moet dus goed worden vormgegeven door de Belastingdienst."

Het CDA wil ook dat het offline aangifteprogramma voorlopig gehandhaafd blijft. Omdat een deel van de mensen die aangifte doen dat prettiger vindt werken en omdat je dan een back-up hebt voor als de website overbelast is. Volgens Wiebes is dat programma verdwenen, omdat het verouderd is. Om dezelfde reden is er ook geen aangiftediskette meer. Op een gegeven moment moet je afstand nemen van bepaalde technologieen, aldus Wiebes.

Omtzigt vindt dat e staatssecretaris wel zeer gemakkelijk heen stapt over het afschaffen van het downloadbare formulier. "Dit werd heel vaak door vrijwilligers gebruikt. Als de directe aangifte niet lukt, kun je als vrijwilliger niet verder terwijl je een oudere probeert te helpen. Vorig jaar hebben 1 miljoen mensen gebruikgemaakt van die manier van aangifte doen. Dat is geen kleine groep." Het CDA zal hier dan ook voor blijven pleiten.

Een ander probleem dat Omtzigt signaleerde was dat de Belastingdienst sinds kort een cookie plaatst op de computers zodat je geen gegevens meer verliest van de online aangifte. "Daarbij wordt je DigiD opgeslagen, en dat zou een serieus beveiligingsprobleem kunnen geven", aldus Omtzigt. De regering laat de CDA fractie op een later moment weten of er mogelijke beveiligingsproblemen zijn.

Trefwoorden

* Belastingaangifte * vragenuurtje * aangifteprogramma * Belastingdienst * Pieter Omtzigt