Gemeente Leiden: Toekomst BplusC: het knooppunt voor kennis, kunst en contact, op twee locaties in de binnenstad en in wijkvestigingen

vrijdag, 18 maart 2016

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het toekomstplan voor de organisatie `Bibliotheek plus het Centrum voor kunst en cultuur' (BplusC). Hierin staat dat BplusC het breed toegankelijke culturele knooppunt voor kennis, kunst en contact in Leiden is.

Om dit knooppunt voor kennis, kunst en contact te creeren is de gemeente van plan de centrumactiviteiten van BplusC vanaf 2020 te concentreren in de panden aan de Apothekersdijk (Het Leidse Volkshuis) en de Nieuwstraat (de centrale BplusC-vestiging). Ook wil het college dat de huidige bibliotheekvestigingen van BplusC in wijken verbeteren. Bijvoorbeeld door daar het aanbod te verbreden met meer dan alleen het lenen van boeken. De uitwerking hiervan wordt in samenwerking met inwoners en organisaties in de wijk verder ingevuld.

Frank de Wit, wethouder kennis en onderwijs: "Met deze toekomstvisie heb ik er alle vertrouwen in dat BplusC onze inwoners goed kan ondersteunen bij hun kunst- en kennisactiviteiten. Ik kijk terug op een waardevol proces met de stad. Ik heb op alle bijeenkomsten een enorme betrokkenheid bij de toekomst van BplusC ervaren."

Denk mee met BplusC

De samenleving verandert in hoog tempo. Nieuwe ontwikkelingen, zoals digitalisering, andere vrije tijdsbesteding en minder lezen, en een terugtredende overheid stellen nieuwe eisen aan BplusC. Daarom gingen in de tweede helft van 2015 BplusC en de gemeente samen met de stad op zoek naar hoe de modernisering van BplusC er uit zou moeten zien. Ze vroegen de stad mee te denken. Inwoners en organisaties (leden, leerlingen, gebruikers en niet-gebruikers) dachten op verschillende momenten mee: bijvoorbeeld tijdens De Nacht van Kunst en Kennis en de Week van BplusC, op de markt en via de site van BplusC. Alle ideeen zijn gebundeld in een digitaal eindverslag `Denk Mee met BplusC' te lezen via www.bplusC/denkmee. Op basis hiervan heeft de gemeente nu haar toekomstvisie voor BplusC aangescherpt.

De gemeenteraad buigt zich binnenkort over deze toekomstvisie.