`Bidden voor vredige toekomst ontheemden'

`Bidden voor vredige toekomst ontheemden' 18-3-2016

Gebedsdienst voor de martelaren in Apeldoorn

In de Onze Lieve Vrouwekerk te Apeldoorn vond op 17 maart voor de zesde keer de jaarlijkse gebedsdienst voor de martelaren plaats. Deze oecumenische dienst werd georganiseerd door de gemeenschap van Sant'Egidio Nederlandvoorganger was Mor Polycarpus A. Aydin, aartsbisschop van de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Hij zei in zijn overweging dat "we hier van verschillende tradities bij elkaar zijn gekomen om onze nieuwe martelaren te herdenken die hun leven en dood in het teken van het Evangelie hebben gesteld."

Beschrijving

Mor Polycarpus: "Martelaarschap betekent dat we het kruis van Christus vrijwillig moeten dragen. En als we het kruis dragen, verenigen we ons met Christus en de wereld. Dan is het de plicht van elke christen: het martelaarschap is een universele roeping." Hij verwees daarbij naar het vrijwillige karakter van het martelaarschap van Jezus, die daartoe een bewuste keuze maakte in de tuin van Getsemane. Datzelfde element van vrije keuze is te vinden in de levens van de martelaren in de geschiedenis van de Kerk, en de levens van de heiligen zoals Polycarpus van Smyrna, aldus de Syrisch-Orthodoxe aartsbisschop. "Een martelaar is echter niet alleen getuige van de kruisiging, maar ook van de opstanding. Vandaag vieren we de gedachtenis van de christelijke martelaren in de vier windstreken, met name in het Midden-Oosten. We bidden voor een vredige toekomst van de vele ontheemden, voor de terugkeer naar hun huis, voor genezing van het diepe trauma waarmee vele mensen nog vele jaren moeten leven, voor de ontwrichte samenleving in het Midden-Oosten, voor eerbiediging van de rechten van de mens, voor internationale hulp bij het lange genezingsproces dat nodig is."

Tijdens deze oecumenische gebedsdienst werden de namen genoemd van de christenen in alle werelddelen van alle tradities die de afgelopen jaren zijn omgekomen als geloofsgetuigen. Er werden voor hen kaarsen gebrand en er werd gezongen om ontferming in de oude Griekse woorden van het Kyrie Eleison.

Mor Polycarpus werd daarbij geflankeerd door hoogwaardigheidsbekleders van onder andere de Oud-Katholieke Kerk, de Syrisch-Katholieke Kerk, de Russisch-Orthodoxe Kerk, de Melkitische Kerk, de Koptisch-Orthodoxe Kerk, de Armeens Apostolische Kerk, de Protestantse Kerk Nederland en the Church of England. Namens de Rooms-Katholieke Kerk waren onder anderen aanwezig kardinaal Simonis (emeritus aartsbisschop van Utrecht), bisschop Van den Hende van Rotterdam, vicaris Pauw (vicariaat Arnhem), pastoor Daggenvoorde (pastoor Emmauesparochie waartoe Apeldoorn behoort) en diaken Dashorst van het organiserende Sant'Egidio Apeldoorn.

Bisschop Van den Hende verzorgde het slotwoord tijdens de viering, waarin hij benadrukte dat de aanwezigen bijeen waren in een gedeeld geloof in de Verrezen Heer. "Biddend breng je zowel de ontreddering, bij het horen van zoveel lijden als en het vertrouwen in de liefde van God bij elkaar," aldus mgr. Van den Hende. "En dat hou je ook bij elkaar. Waardoor je `Heer, ontferm U' niet alleen een uiting is van het lijden dat je ziet, maar ook van het vertrouwen dat God je hoort en niet doof is voor de ellende. En samen bidden helpt je ook om je hart gericht te houden op de dingen die in het hart van de Heer heersen, zoals rechtvaardigheid en barmhartigheid."