Maatschappelijk vastgoed in handen van bewoners


VENRAY, 20160306 -- Maatschappelijk vastgoed in eigendom van gemeenten of woningcorporaties staat veelal leeg en raakt vervallen. De panden krijgen in handen van bewoners een tweede leven. Zij knappen het pand op en creëren weer de ontmoetingsplek in de wijk die is wegbezuinigd. Het is moeilijk om als bewonersgroep een pand in handen te krijgen. Ook bewonersgroepen die een pand beheren, komen de meest uiteenlopende uitdagingen tegen. Daarom organiseert de landelijke vereniging van actieve bewoners LSA de bijeenkomst 'Maatschappelijk vastgoed: lust of last?' op vrijdag 18 maart.

De bijeenkomst is op 18 maart in MFC Wijkcentrum Brukske in Venray. Daar heeft de gemeente in 2012 de visie 'Schoon door de poort' geschreven,  waarin staat dat wijk- en dorpshuizen in 2018 een toekomstbestendige en zelfstandige exploitatie moeten hebben en de gemeente daar eenmalig aan bijdraagt. Dat roept vragen op en daarom brengt LSA tien experts naar Venray. Schuif voor een persoonlijk adviesgesprek aan bij Jurgen van der Heiden over financiën of bij Piet ten Haaf over de wisselwerking tussen sociale en commerciële activiteiten. In het middagprogramma is ruimte voor inspirerende voorbeelden uit het hele land en een actieve discussie.

Lust of last?

Een pand heeft voordelen voor een bewonersgroep. Het is een fysieke locatie midden in de wijk en geeft hun initiatief een gezicht. Door verhuur is een pand vaak een basis van het verdienmodel van de bewonersgroep. Een pand brengt ook verantwoordelijkheid en kosten met zich mee. Denk aan onderhoud, verzekeringen en brandveiligheid. Of aan verbouwingen, reparaties en bhv'ers. LSA geeft tijdens de bijeenkomst zoveel mogelijk informatie en praktijksituaties zodat deelnemers een weloverwogen keuze maken. Is dit pand voor mij een lust of een last?

Praktische informatie
Titel: Maatschappelijk vastgoed: lust of last?
Datum: vrijdag 18 maart 2016
Locatie: MFC Wijkcentrum Brukske, Kiosk 5, 5802 NP Venray
Tijdstip: 13.00 tot 17.00 uur
Kosten: 15 euro voor bewoners, 50 euro voor beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis!
Aanmelden: www.lsabewoners.nl/bijeenkomsten/maatschappelijk-vastgoed-lust-of-last