Studenten starten online campagne tegen polarisatie

Utrecht, 23 maart 2016

Studenten starten online campagne tegen polarisatie

Samenvatting

Een team van 21 studenten aan de Universiteit Utrecht start op vrijdag 25 maart de campagne #DareToBeGrey tegen polarisatie in de Nederlandse samenleving. Felle discussies over de vluchtelingenstroom en de plaats van de islam in onze samenleving zijn namelijk aan de orde van de dag. In dat debat is vooral aandacht voor de extremen, maar daartussenin, tussen zwart en wit, bevindt zich het grijze midden, de zogenaamde silent majority. #DareToBeGrey biedt een platform voor verhalen van dit grijze midden. De Utrechtse studenten doen met hun campagne mee aan een wereldwijde wedstrijd van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Peer 2 peer: Challenging Extremism.

" Jorrit Steehouder, masterstudent International Relations in Historical Perspective aan de Universiteit Utrecht

De samenleving bestaat niet uit zwart of wit. Iedereen kan bijdragen aan het uitdragen van het grijze verhaal.

Jorrit Steehouder, masterstudent International Relations in Historical Perspective aan de Universiteit Utrecht " _____________________

De studenten slaan op 25 maart op de Stadhuisbrug in Utrecht hun kamp op om zoveel mogelijk `grijze verhalen' te vinden onder voorbijgangers. "De samenleving denkt immers niet enkel in zwart of wit", aldus het team.

50 Kleuren Grijs #DareToBeGrey is een brede campagne en bestaat uit een platform voor verhalen die de veelkleurigheid van het grijze midden, de silent majority, laten zien. Zo lanceert het team op YouTube de serie 50 Kleuren Grijs waarin verschillende sprekers vertellen over hun manier om het grijze in te vullen. Ook plaatsen de studenten op Facebook en Instagram een fotoserie met spraakmakende foto's en korte, krachtige teksten.

"We gaan deze online initiatieven ook offline promoten", zegt Jorrit Steehouder, masterstudent International Relations in Historical Perspective aan de Universiteit Utrecht en een van de initiatiefnemers van #DareToBeGrey. "Denk aan posters en georganiseerde evenementen. Op deze manier willen we aantonen dat de samenleving niet uit zwart of wit bestaat en dat iedereen kan bijdragen aan het uitdragen van het grijze verhaal."

" Jacco Pekelder, universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht

Het is belangrijk dat de maatschappij zich bewust is van de vele identiteiten van het grijze midden. Juist daardoor kunnen we trots op onze samenleving zijn."

Jacco Pekelder, universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht " _____________________

Nuance en debat #DareToBeGrey beoogt de polarisering van het maatschappelijk debat in Nederland te doorbreken door het grijze midden van de samenleving, de brede maatschappelijke bedding voor vreedzaam samenleven, zichtbaar te maken en te versterken. Deze brede maatschappelijke bedding biedt ruimte voor nuance en debat. Doordat de aandacht van de media en de politiek voortdurend weglekt naar de buitenste randen, naar de extremen, verdroogt deze bedding.

"Het grijze wijst dus niet op een grote grijze massa zonder identiteit, maar op veel de vele identiteiten", zegt prof. dr. Jacco Pekelder, universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Hij begeleidt de studenten bij hun project. "Het is belangrijk dat de maatschappij zich hier bewust van is. Juist daardoor kunnen we trots op onze samenleving zijn."

De lancering van #DareToBeGrey vindt plaats op 25 maart van 11:00 tot 16:00 uur op de Stadhuisbrug in het centrum van Utrecht.