Majorie de Boer (16) winnaar fotowedstrijd Document Nederland Junior

24 maart 2016 - 18:30

De zestienjarige Majorie de Boer van PCC Het Lyceum in Alkmaar, is vanmiddag uitgeroepen tot winnaar van Document Nederland Junior, de fotowedstrijd van het Rijksmuseum voor middelbare scholieren. Uit de honderd inzendingen verbeeldde Marjorie het thema Mijn leven op school als beste. Als subthema koos zij rebellie en schoot met een analoge camera in een uur tijd een zwart-wit fotoserie waarin een van haar schoolvriendinnen figureert als de tegenstribbelende puber.

Expositie in de Teekenschool van het Rijksmuseum

foto Beeld: Majorie de Boer, Rebellie, 2016

Rauw en tijdloos

"De snelheid en spontaniteit van haar fotoshoot zijn terug te zien in de beelden en dat is haar grote kwaliteit", aldus het rapport van de jury, bestaande Saskia Asser (conservator fotografie Rijksprentenkabinet), Jenny Smets (fotoredacteur Vrij Nederland), Carel van Hees (fotograaf), Sophie Theunissen (Scholieren.com) en Robert Beekelaar (beeldend kunstenaar en workshopdocent). De jury merkt ook op: "De foto's van Majorie hebben een rauw randje en zijn tijdloos. En het mooiste: we willen er allemaal naar blijven kijken!"

Expositie in het Rijksmuseum

Uit de inzendingen, te bekijken via Scholieren.com, werden tien jonge talenten geselecteerd. Zij kregen een masterclass van Carel van Hees en hun werk maakt nu deel uit van een expositie in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Winnaar Majorie de Boer mag een dag meelopen met fotograaf Carel van Hees en gaat een half jaar stage lopen bij de afdeling Educatie van het Rijksmuseum om de nieuwe editie van Document Nederland Junior te helpen opzetten.

Foto-opdracht Carel van Hees

Document Nederland Junior is de jongerenvariant van Document Nederland, de foto-opdracht die het Rijksmuseum sinds 1975 jaarlijks organiseert. Dit keer werd documentaire fotograaf en filmmaker Carel van Hees (Rotterdam, 1954) gevraagd het thema onderwijs centraal te stellen. Van Hees volgde een jaar lang alle typen onderwijs op zoek naar het menselijke aspect op scholen in Rotterdam. Zijn foto's zijn van 25 maart t/m 12 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum. De foto's van Marjorie de Boer en de rest van de top 10 van Document Nederland Junior zijn in dezelfde periode te zien in de Teekenschool. Toegang gratis.

Document Nederland en Document Nederland Junior worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Vrij Nederland en Scholieren.com