Zia Haider Rahman over 'Hyphenated Identities'

26mrt2016

16.00 - 18.00

Zia Haider Rahman over 'Hyphenated Identities'

Verbondenheid of vervreemding?

26mrt2016 16.00 - 18.00

Evenement

Zia Haider Rahman is Writer in Residence. Op 10 en 26 maart treedt hij op in De Balie om te praten over urgente politieke en sociale vraagstukken. Studenten krijgen korting: Writer in Residence is een samenwerkingsproject met Geesteswetenschappen (UvA).

`Hyphenated identities' (bv. Nederlands-Marokkaans of Bangladeshi-Brits) zijn tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen. De acceptatie van mensen met een dubbele identiteit blijft echter ver achter. Gerevitaliseerd nationalisme schept een klimaat van wantrouwen ten opzichte van burgers met een `hyphenated identity' of een dubbel paspoort. Hun loyaliteit (aan bv. Nederland) wordt opeens in twijfel getrokken. Moeten (kinderen van) migranten extra hun best doen om hun patriottisme te tonen? Of is dat een retorische vraag?

Feit is dat veel burgers zich niet meer welkom voelen in het land waar ze wonen. Zia Haider Rahman beweert dat zij niet er zozeer naar streven `erbij te horen', maar dat ze zich niet vervreemd willen voelen van de maatschappij waarin ze leven. Maar is er een verschil tussen `er niet bij horen' en een gevoel van vervreemding?

Yoeri Albrecht gaat met Rahman in gesprek over dit thema.

Praktische informatie

* Locatie: De Balie (Grote Zaal), Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

* Toegang: EUR 10 / studenten EUR 6

* Voertaal: Engels

Gepubliceerd door Faculteit der Geesteswetenschappen