Nieuw internationaal netwerk voor mentorprogramma's

donderdag 24 maart 2016 - De `European Center for Evidence-based Mentoring' is een netwerkorganisatie van mentorprogramma's uit verschillende landen, waarvan het Mentorprogramma Friesland een is. In het mentorprogramma worden jongeren aan `rolmodellen' uit de samenleving gekoppeld, om hen te stimuleren in hun schoolloopbaan. Het nieuw opgerichte centrum zal onderzoek doen, kennis genereren en toegepast onderzoek naar het effect van mentoring delen.

"Dit wordt een database van alle onderzoeken die geweest zijn. Het wordt een center waar vragen kunnen worden gesteld en waar ervaringen uitgewisseld worden. Dit wordt ook de centrale plaats waar mensen elkaar opzoeken om samen te werken", vertelt projectleider Betty Bijvoets van het MentorProgramma Friesland.

De lancering van het centrum vond plaats tijdens de `European Mentoring Summit' in Stenden Hogeschool, een topconferentie waar deskundigen uit de hele wereld hun onderzoeksresultaten deelden. Zo spraken er deskundigen van universiteiten uit Massachusetts, Osnabrück en Groningen. Bij de conferentie waren veel studenten van de betrokken instellingen betrokken.

MentorProgramma Friesland op weg naar jubileum

Het idee voor een mentorprogramma in Friesland is bijna twintig jaar geleden (in 1997) ontstaan en is een samenwerking van het Friesland College met ROC Friese Poort, Nordwin College, NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool. Studenten, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, worden gekoppeld aan een volwassen `rolmodel' uit de samenleving. De samenwerking zorgt ervoor dat studenten niet uit het oog worden verloren wanneer zij een overstap maken. Momenteel vinden er gesprekken plaats met het Van Hall Larenstein.

Het project is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Jaarlijks zijn er een paar honderd studenten gekoppeld aan zo'n 350 mentoren. De mentees zijn studenten van de betrokken scholen, maar sinds kort richt het programma zich ook op de uitvallers van de scholen.

"We hebben steeds meer expertise opgebouwd en kregen steeds vaker vragen vanuit het buitenland: `Hoe doen jullie het dan?' en `Waar moeten we op letten?'", vertelt Betty Bijvoets. Daarom nodigde het MentorProgramma Friesland twee jaar geleden deskundigen uit de hele wereld uit om ervaringen uit te wisselen. Afgelopen donderdag was de tweede conferentie in Leeuwarden.

European Mentoring Summit

"Het doel van de summit is het verbinden van deskundigheid en het uitwisselen hiervan in relatie tot mentorprogramma's", legt Bijvoets uit. Dit resulteerde direct in een nuttige bijdrage van dr. Jens Schneider van de Osnabrück University. Schneider vertelde over zijn ervaringen met het mentoren van jonge vluchtelingen. Hij legde het belang uit van mentoren die dichtbij deze doelgroep staan. Zo hebben vluchtelingenmentees mentoren gekregen die ook uit een immigrantenfamilie komen. Een actueel onderwerp waar aandachtig naar werd geluisterd.

Ook professor dr. Jean Rhodes van de University of Massachusetts trok de aandacht met haar lezing. Rhodes heeft veel onderzoek gedaan naar mentoring en spreekt overal ter wereld over dit onderwerp. Ze benadrukte hoe belangrijk het is dat jongeren uit een armer milieu goede mentoren krijgen, omdat hun netwerk vaak minder breed is.

Na de conferentie volgden er workshops, waarin projectleiders uitlegden op welke manier ze werken. Het gezelschap krijgt vrijdag een rondleiding door Leeuwarden, die door toerismestudenten is ontwikkeld.