Marcel van Eeden lithografie te koop

Het Nederlands Steendrukmuseum is een levend museum. Behalve dat van dinsdag tot en met vrijdag ieder middag gewerkt wordt inn het Museumatelier Senefelder het museum met regelmaat befaamde kunstenaars mag verwelkomen die een litho bij ons komen maken.

Wie is Marcel van Eeden?

Een van hen is Marcel van Eeden een Nederlands beeldend kunstenaar, wiens werk voornamelijk bestaat uit kleine tekeningen, meestal op liggend formaat in zwart-wit.Hij studeerde van 1989 tot 1993 aan de avondopleiding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij kreeg een aanmoedigingsprijs van de Haagse cultuurinstelling Stroom en maakte vanaf zijn afstuderen tot 1997 enkel tekeningen van negentien bij veertien centimeter, later van negentien bij achtentwintig centimeter. Deze tekeningen omvatten allerlei afbeeldingen, steevast van foto's en illustraties uit de periode voor zijn geboorte (ca. 1900 - 1965).

Doorlopende serie

Vanaf 2001 tot 2007 onderhield hij een 'tekenlog' waar hij dagelijks zijn werk publiceerde. Zelf ziet Van Eeden het werk als een doorlopende serie, waarbinnen verschillende (parallel-lopende) verhalen voorkomen, zoals de tekeningen over de botanicus K.M. Wiegand (die echt heeft bestaan), die zowel een fictieve kunstenaar wordt, als een societyfiguur, architect, schrijver, misdadiger, enz. Sinds 2012 maakt hij tekeningen op grotere formaten.

Geinspireerd door filosofen en poezie

Van Eeden wordt geinspireerd door de filosofen Arthur Schopenhauer en Emil Cioran. Zijn werk is op vele (internationale) tentoonstellingen te zien geweest, waaronder de Berlijn-Biennale van 2006. Hij was jurylid voor de Prix de Rome in 2004, de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in 2006 en hij won de Ouborgprijs in 2013. mEen andere invloed op Van Eeden is de poezie van Gerrit Achterberg. Hij wilde aanvankelijk zelf ook dichter worden, maar vanwege gebrek aan erkenning en het feit dat hij geen uitgever voor zijn werk vond, begon hij te schilderen en te tekenen.

Twee groot formaat litho's te koop

Onlangs ging van Eeden, die woont en werkt in Den Haag en in Zuerich, het experiment aan om in samenwerking met meesterdrukker Gertjan Forrer twee groot formaat litho's bij ons te maken. Fascinerend om hem rechtstreeks met tusche krijt aan de slag te zien gaan. Hij liet zich hierbij inspireren op vooroorlogse ansichtkaarten van het vooroorlogse Den Haag.

De litho's zijn een zeer kleine oplaag gemaakt en te koop voor de serieuze verzamelaar.

Bij interese kunt u contact hierover opnemen met mevrouw Giesen via info@steendrukmuseum.nl

Zie voor meer aanbod van litho's onze webshop.

#lithograpy #graphic-art #art #grafischekunst #litografia #steindruck #artcollector #walldecoration #marcel-van-eeden

DSC06604 DSC06602 DSC06606 DSC06742