Update onderzoek naar besmetting ziekte van Weil


25-03-2016 Maandag 21 maart kreeg het Recreatieschap bericht dat een hond is overleden na besmetting met de ziekte van Weil. Het is niet aantoonbaar waar de hond de ziekte heeft opgelopen.
Mogelijk is dit in het Streekbos bij Bovenkarspel geweest. Het Recreatieschap neemt de melding serieus en heeft contact opgenomen met de verantwoordelijke instanties.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt meestal overgebracht door de bruine rat die voornamelijk op land leeft. Via de urine kan de bacterie in aarde, riool en oppervlaktewater zoals sloten en plassen terecht komen. Het is niet duidelijk waar de besmetting heeft plaatsgevonden. Het Recreatieschap zal om deze
reden geen waarschuwingsborden plaatsen omdat in principe de besmetting overal kan plaatsvinden waar zich bruine ratten bevinden.

Meer informatie

De bacterie Leptospira interrogans die onder meer de ziekte van Weil veroorzaakt kan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden. Zowel mensen als dieren kunnen de ziekte van Weil oplopen. De bacterien kunnen worden overgedragen door zowel wilde dieren als huisdieren. Meer informatie
over de ziekte van Weil vindt u op de website van het RIVM.