Scholieren de straat op voor Natuurlijk Schoon - gemeente Heerde


Wethouder Gerrit van Dijk geeft maandag 11 april het startsein voor de actie Natuurlijk Schoon in de gemeente Heerde. Hij doet dat bij Christelijke Basisschool De Parel in Wapenveld.

Dit is een van de drie scholen in de gemeente Heerde die dit jaar de handen uit de mouwen steekt om zoveel mogelijk zwerfafval in te zamelen. De andere twee scholen zijn het Kristal in Heerde en de Jenaplanschool in Hoorn.

Zo'n 13.500 scholieren uit 17 gemeenten gaan de straat op om de omgeving van hun school schoon te maken. Van 11 april tot en met 15 april doen 215 scholen mee aan de zwerfafvalcampagne Natuurlijk Schoon, een initiatief van ROVA.

Hesjes en knijpertjes

Voorzien van opvallende hesjes en handschoenen en gewapend met knijpertjes en vuilniszakken, gaan de kinderen in de omgeving van de school zwerfafval opruimen. Ze worden daarbij begeleid door leraren en ouders. Het ingezamelde zwerfafval wordt door ROVA opgehaald. Door zich op te geven voor
nog een schoonmaakactie maken de scholen kans op een spectaculaire prijs.

Op avontuur naar Antarctica

De avonturiers Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde bouwen momenteel aan een wagen gemaakt uit plastic zwerfafval en gaan daarmee over Antarctica rijden naar de Zuidpool. Een barre expeditie van 2.300 km lang naar een hoogte van 3.000 meter. De koudst gemeten temperatuur is er -95 graden
Celsius.

Wilco en Edwin willen hiermee aandacht vragen voor het zorgvuldig omgaan met de grondstoffen die de aarde ons biedt. Die grondstoffen hebben waarde. Het bewijs daarvoor is de wagen waarmee ze over Antarctica gaat rijden gemaakt is van zwerfafval.

Wilco en Edwin vertellen op de winnende school over hun spectaculaire avonturen en vertellen de kinderen over het belang van het opruimen van zwerfafval.

Over `Natuurlijk Schoon'

Natuurlijk Schoon is een samenwerkingsproject dat geinitieerd is door ROVA. In samenwerking met 17 gemeenten wordt de strijd met zwerfafval aangegaan. Op deze wijze zijn ROVA en de aangesloten gemeenten op weg naar een schone en duurzame leefomgeving.

Meer informatie is te vinden op www.rova.nl/natuurlijkschoon.