AutoModus-app vermindert smartphonegebruik jonge automobilist


29 maart 2016 , Federatie

De AutoModus-app van Interpolis vermindert het smartphonegebruik onder jonge automobilisten. Door gebruik van de app zijn automobilisten zich bovendien beter bewust van de risico's van smartphonegebruik tijdens het rijden. Daarnaast heeft de app een gunstig effect op smartphoneverslaving.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft gedaan naar de AutoModus-app van Interpolis.

Twee derde van alle auto-ongevallen wordt veroorzaakt doordat de bestuurder op enigerlei wijze wordt afgeleid. Smartphonegebruik is daarvan wel de belangrijkste oorzaak. De smartphone wordt het meest gebruikt voor navigeren, handsfree bellen en het lezen en versturen van berichten.

Na het aanzetten van de app krijgt de bestuurder punten of complimenten naarmate hij langer het scherm niet aanraakt. AutoModus is getest onder 465 jonge automobilisten. 74 procent van de gebruikers geeft aan dat de app helpt om smartphonegebruik te verminderen tijdens het rijden. Het blijkt
dat het voor de effectiviteit van de app niet uitmaakt of deelnemers punten sparen voor cadeaus of alleen complimenten ontvangen. Wel gebruikten deelnemers in de beloningengroep de app vaker dan deelnemers in de complimentengroep.

Omdat blijkt dat de app het onveilige smartphonegebruik in de auto gunstig kan beinvloeden, adviseert SWOV het gebruik van de AutoModus-app verder uit te rollen.